Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Γκάζι» για την οπτική ίνα πατάει η κυβέρνηση

Ώθηση στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών επιχειρεί τώρα, μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, να δώσει η κυβέρνηση, η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της, πριν από ενάμιση χρόνο, δεν περιέλαβε στις προτεραιότητές της το «χτίσιμο» δικτύου νέας γενιάς.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε την διαδικασία για τη ανάδειξη τεχνικο – οικονομικού συμβούλου στο έργο που αφορά την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών για την κάλυψη περίπου δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα.

Αμέσως μετά την Πρωτομαγιά και αφού προηγουμένως διευθετηθούν τυπικά ζητήματα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη του έργου συμβούλου από το σχήμα «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας» – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων (ΕΠΙΤΣ) Πολυτεχνείου Κρήτης – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών (ΕΠΙΣΕΥ).

Αξιοσημείωτο της καθυστέρησης στις διαδικασίες που αφορούν στην δημιουργία δικτύου νέας γενιάς είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού αναμένονταν το Μάιο του 2010, ωστόσο η εγκατάλειψη του σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα το project να υποστεί σημαντική χρονική μετάθεση.

Αναζήτηση βιώσιμου χρηματοδοτικού μοντέλου

Ο σύμβουλος θα συντάξει τη μελέτη με βασικό αντικείμενο τον βέλτιστο τρόπο συμμετοχής του κράτους στον όλο σχεδιασμό. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ακριβό σχέδιο, αφού πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, οπότε και ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, το κόστος του έργου υπολογίζονταν σε περίπου 2 δις ευρώ, από την πλευρά του Δημοσίου αναζητείται το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα επιτρέψει στο έργο να είναι βιώσιμο χωρίς όμως παράλληλα να είναι υπέρμετρη και η επιβάρυνση του κράτους καθώς τα οικονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.

Μεταξύ των επιλογών που θα εξεταστούν περιλαμβάνονται: η Αρχή του ιδιώτη επενδυτή, Κρατική ενίσχυση, ΣΔΙΤ, Σύμβαση παραχώρησης, χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ κλπ.

Ειδικά σε ότι αφορά τον τρόπο συμμετοχής του δημοσίου εξετάζεται η πιθανότητα είτε το κράτος να συμμετέχει μόνον στην κατασκευή της υποδομής του δικτύου είτε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή υποδομής δικτύου αλλά και στην εταιρεία διαχείρισης του δικτύου.

Στο «παιχνίδι» ΟΤΕ και εναλλακτικοί

Με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ η κυβέρνηση δείχνει τώρα να επιθυμεί περισσότερο από ποτέ την δημιουργία ενός νέου εθνικού δικτύου επόμενης γενιάς που να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τον Οργανισμό στον οποίο σύντομα το κράτος θα κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Στο πλαίσιο αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελέσουν τμήμα του σχεδιασμού και τα περισσότερα από 30.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικής ίνας που έχουν αναπτύξει έως σήμερα οι εναλλακτικοί πάροχοι οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να πάρουν θέση στο σχεδιασμό του μέλλοντος.

Κάτι τέτοιο εκτός από την μείωση του κόστους μπορεί να συμβάλει και στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

Έργο του συμβούλου θα είναι εκτός από την λύση Fiber To The Home (FTTH), δηλαδή οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, να εξετάσει και την εφαρμογή της λύσης Fiber To The Cabinet (FTTC), δηλαδή οπτική ίνα μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή από τον οποίο στη συνέχεια η υπηρεσία να φτάνει στον τελικό καταναλωτή με την χρήση καλωδίου χαλκού.

Πρόκειται για ενδιάμεση, φθηνότερη, τεχνολογία την οποία έχει ήδη αναπτύξει πιλοτικά ο ΟΤΕ σε ορισμένες περιοχές της χώρας και υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύσει σε περιοχές με μικρότερες συγκεντρώσεις πληθυσμού όπου οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εφαρμογή της λύσης FTTH δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Κριτήριο για την τελική επιλογή της λύσης που θα εφαρμοστεί θα αποτελέσει η εξασφάλιση μεγαλύτερων ρυθμών απόσβεσης και μεγαλύτερης γεωγραφικής και πληθυσμιακής κάλυψης.

Πηγή: euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου