Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πατάνε «γκάζι» για τις αποκρατικοποιήσεις

Μη έχοντας πολύ χρόνο στη διάθεσή της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μέσα στο ζοφερό σκηνικό των προβλέψεων για το χρέος, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς ομίλους για τις αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποδώσει το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι εφικτός. Η διυπουργική επιτροπή ξεκίνησε τις διαδικασίες για τις πρώτες έξι ΔΕΚΟ και μετά το Πάσχα θα προσληφθούν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

Η Deutsche Telekom δήλωσε ανοιχτά ότι προσβλέπει στη διεύρυνση της παρουσίας της στον ΟΤΕ, ενώ ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών συγκεντρώνει την προσοχή μιας γαλλικής και μιας νοτιοαφρικανικής εταιρείας.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι της αγοράς θεωρούν το σχέδιο των 50 δισ. αβέβαιο και υπερφιλόδοξο, καθώς για να στεφθεί με επιτυχία θα πρέπει να ανέβει σημαντικά η τιμή των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, οι οποίες είναι άλλωστε και τα «ασημικά στην κρατική βιτρίνα», να γίνουν ελκυστικότερες προς υποψήφιους αγοραστές άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και να προχωρήσουν όλες εκείνες οι πολυάριθμες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για όσους επενδυτές, θέλουν να εκμεταλλευθούν τα φιλέτα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου