Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

«Ώρα της Γης, μια παγκόσμια αλυσίδα…»

Της Θέκλας Παρασκευούδη,
Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού περιβάλλοντος- ΕΟΠ

Για μια ώρα η ελληνική κοινωνία θα συμβάλλει ενεργά στην ολοκληρωμένη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνει της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 
Η Ώρα της Γης έχει ταυτότητα. Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, ενωνόμαστε. Κλείνουμε για μια ώρα τα φώτα, λειτουργώντας αυτόματα σαν μια παγκόσμια αλυσίδα υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

Σε μια κίνηση που μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια βρήκε συμμέτοχους σε 35 χώρες.

Οι συνέπειες της κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος μας ενεργοποιούν για να αποδείξουμε όλοι μας- ανεξαιρέτως εθνικής προέλευσης- πως σεβόμαστε τον πλανήτη Γη αναγνωρίζοντας την υποχρέωση μας ως πολίτες του.    

Υπερθέρμανση του πλανήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα, κλιματικές αλλαγές, εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι λίγα από τα φαινόμενα που τον ταλανίζουν.

Οι συμβολικές κινήσεις και ενέργειες ενισχύουν την δράση των εμπλεκόμενων φορέων και συνάμα ενώνεται η φωνή των πολιτών.

Στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα μεγάλα ζητήματα του οικοσυστήματος, ο τερματισμός της υποβάθμισης του παγκόσμιου οικοσυστήματος και η προώθηση της ιδέας πως μελλοντικά μπορούμε να καταφέρουμε την συνύπαρξη των ανθρώπων σε αρμονία με την φύση. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων με την παράλληλη μείωση της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης θα επαναφέρει το φυσικό περιβάλλον στην κατάσταση που του αρμόζει.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος στηρίζει έμπρακτα αυτή τη προσπάθεια με μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των φορέων μέσα από την ιστοσελίδα του. Οφείλουμε να παροτρύνουμε ανάλογες ενέργειες και ευελπιστούμε στην εθελοντική συμμετοχή όλων των πολιτών.

Η ώρα της Γης αποτελεί μια ευκαιρία για τον καθένα μας να αντιληφθούμε τις λάθος κινήσεις την καθημερινότητα μας. Ας γίνει η αφετηρία…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου