Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παράνομη η πρόσληψη του συμβούλου «φάντασμα»

Παράνομη η πρόσληψη του συμβούλου «φάντασμα»

Διαστάσεις τεραστίου σκανδάλου προσλαμβάνει η αποκάλυψη ότι ο υπουργός Οικονομικών προέβη, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε απευθείας ανάθεση του έργου του σχεδιασμού και υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ σε νεοσύστατη ξένη εταιρία – σύμβουλο με μηδενική εμπειρία, η οποία θα έχει δικαιώματα ελέγχου αντίστοιχα προς εκείνα των ορκωτών λογιστών.
Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχετικού άρθρου του νόμου, που επικαλείται ο κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόσληψη, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να διαθέτουν κύρος και εμπειρία στα αντίστοιχα θέματα και ειδικότερα σε αποκρατικοποιήσεις.
Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.
Η χθεσινή ανακοίνωση  του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο δεν απαντά ουσιαστικά στα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται για τη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τα κίνητρα της απόφασης.
Το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι εάν και κατά πόσον η πρόσληψη του συμβούλου έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Είναι το πώς επιτρέπει η κυβέρνηση σε μια εταιρία–φάντασμα, η οποία δεν έχει πάρει την έγκριση της Βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα θέματα του Ελληνικού Δημοσίου και εμπιστευτικές πληροφορίες ανεκτίμητης αξίας.
Με τα  δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι η απευθείας ανάθεση του έργου του σχεδιασμού, παρακολούθησης, συντονισμού και υλοποίησης του προγράμματος αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων στην παγκοσμίως άγνωστη, προσωποπαγή εταιρία με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο της μιας αγγλικής λίρας και τη μηδενική εμπειρία είναι παράνομη και, ως εκ τούτου, επιβάλλεται να λυθεί η σχετική σύμβαση και να απομακρυνθεί άμεσα ο σύμβουλος με τις εξαιρετικά ελλιπείς περγαμηνές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου