Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Να ανακαλέσει το νόμο περί βλασφημίας καλεί το Πακιστάν ο Πάπας


Έκκληση στην κυβέρνηση του Πακιστάν να ανακαλέσει  ή να τροποποιήσει το νόμο περί βλασφημίας απευθύνει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', λέγοντας ότι θα χρησιμεύσει ως πρόσχημα για βίαιες επιθέσεις εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των χριστιανών, στις μουσουλμανικές χώρες.

Στο Πακιστάν επικρατεί οργή και ανησυχία μετά τη δολοφονία του κυβέρνηση Σαλμάν Ταζίρ από τις σφαίρες του σωματοφύλακά του, ο οποίος ομολόγησε τη Δευτέρα στο δικαστήριο το έγκλημα, λέγοντας ότι ενήργησε μόνος.

Ο Ταζίρ, εκ των πλέον φιλελευθέρων πολιτικών του Πακιστάν, πλήρωσε με τη ζωή του την εναντίωσή του στο νόμο περί βλασφημίας.

Η σοβαρότερη πολιτική δολοφονία μετά το θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο δείχνει τη διάβρωση της πακιστανικής κοινωνίας από την ισλαμιστική ιδεολογία και ενισχύει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να σταθεροποιήσει τη χώρα των 170 εκατ. κατοίκων που θεωρείται προπύργιο της εξτρεμιστικής ισλαμικής ιδεολογίας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι επείγον να ανακληθεί ο νόμος περί βλασφημίας μετά και «την τραγική δολοφονία» του κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ.

Στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του προς τους διπλωματικούς απεσταλμένους στο Βατικανό, η οποία φέτος επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, ο ποντίφικας είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να προστατεύουν τις χριστιανικές μειονότητες, αναφερόμενος στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στην Αίγυπτο και στο Ιράκ.

Η έκκληση του Πάπα ήλθε μία ημέρα αφότου πραγματοποιήθηκε στο Καράτσι μεγάλη διαδήλωση κόντρα στις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον αυστηρό νόμο περί βλασφημίας, τις οποίες στήριζε ο δολοφονηθείς κυβερνήτης.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, ο δράστης της δολοφονίας, Μαλίκ Μουμτάζ Καντρί, δήλωσε στις δυνάμεις ασφαλείας ότι έστρεψε το όπλο του στον κυβερνήτη διότι είχε εξοργιστεί με το γεγονός ότι ο Πακιστανός πολιτικός υποστήριζε την τροποποίηση του νόμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου