Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Να καθησυχάσει τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί το Πεκίνο


Η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τις πλέον προηγμένες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λιανγκ Γκουανγκλί, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πεκίνο.

«Οι προσπάθειες μας στην έρευνα και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων δεν έχουν με κανένα τρόπο στόχο μια τρίτη χώρα ή άλλες χώρες του κόσμου και δεν αποτελούν απειλή για καμιά χώρα» επισήμανε ο Λ.Γκουανγκλί μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει την γρήγορη πρόοδο του αντιπυραυλικού προγράμματος της Κίνας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Πεκίνο, ο Ρ.Γκέιτς εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας διαρκής στρατιωτικός διάλογος μεταξύ των δύο δυνάμεων, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να προσέξουν» τις κινεζικές στρατιωτικές προόδους και εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα κινεζικά προγράμματα κατασκευής «αόρατων» αεροπλάνων και ενός πυραύλου εναντίον πλοίων.

Από την πλευρά του, ο Ρ.Γκέιτς κάλεσε σε στενότερους δεσμούς με την Κίνα, προειδοποιώντας ότι πολιτικές προστριβές θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο να γίνουν «λάθος βήματα» από τις δύο δυνάμεις.

«Συμφωνούμε ότι προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες για κακή επικοινωνία, παρανοήσεις ή λάθος υπολογισμούς, είναι σημαντικό οι στρατιωτικοί μας δεσμοί να είναι ισχυροί, συνεπής και να μην βασίζονται σε πολιτικούς ανέμους που αλλάζουν φορά» τόνισε.

Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς άρχισε μια σειρά συνομιλιών στην Κίνα, όπου η επίσκεψή του αναμένεται ότι θα επιτρέψει να αποκατασταθούν οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πρώτων παγκόσμιων δυνάμεων μετά την ψυχρότητα που επικράτησε πέρυσι.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι του στην Κίνα από το 2007, συναντήθηκε το πρωί με τον ομόλογό του στρατηγό Λιάνγκ Γκουανγκλί.

Ο Αμερικανός υπουργός θα μείνει περισσότερο από τρεις ημέρες στην Κίνα, όπου θα επισκεφτεί ένα κέντρο διοίκησης πυρηνικών δυνάμεων κοντά στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θέλουν να δείξουν ότι οι στρατιωτικές σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί, ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από τις 18 ως τις 21 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο.

Πριν από ένα χρόνο, το Πεκίνο είχε αναστείλει όλες τις στρατιωτικές επαφές μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ενός συμβολαίου άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν.

Οι επαφές επαναλήφθηκαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με την ευκαιρία της επίσκεψης μιας κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.

Η Ουάσινγκτον βλέπει με ανησυχία την Κίνα να προχωρεί σε έναν ταχύ εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεών της τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να περικόψουν τα προγράμματα και τα κόστη λειτουργίας του Πενταγώνου ώστε να επιβραδύνουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η υποστήριξη της Κίνας, μοναδικού στηρίγματος της Βόρειας Κορέας στον κόσμο, είναι απαραίτητη για να μειωθούν οι εντάσεις, αναμένεται να συζητηθεί κατά την παραμονή του Ρ.Γκέιτς.

Μετά την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου