Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πτυχιακή τσόντα!

Σάλο προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση ενός φοιτητή να γυρίσει ταινία πορνό ως πτυχιακή εργασία στο τμήμα σκηνοθεσίας σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Τούρκος φοιτητής είχε προειδοποιήσει τους καθηγητές του ότι έχει επιλέξει ως θέμα μια σεξουαλικού περιεχομένου ταινία. Οι καθηγητές στην αρχή είχαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά τελικά δέχθηκαν το αίτημα του φοιτητή. Στην ταινία, όπου γυρίστηκε κανονικότατα, συμμετέχουν φοιτήτριες αλλά επιστρατεύτηκαν ακόμα και αλλοδαπές. Ο φοιτητής την παρουσίασε στους καθηγητές του αλλά εκείνοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
Λίγες ημέρες μετά, το θέμα με την ταινία πορνό διέρρευσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανήγαγαν σε μείζον ζήτημα το γεγονός ότι τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε χώρους και σε στούντιο του Πανεπιστημίου. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αντιδράσεις στην γείτονα χώρα, με την αστυνομία να εισβάλει στην σχολή και να κατάσχει την πτυχιακή εργασία του φοιτητή. Μάλιστα απέλυσαν τους 3 καθηγητές και έκλεισαν το τμήμα σκηνοθεσίας.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις περί ακαδημαϊκής ελευθερίας και οι φοιτητές διαδήλωσαν υπέρ των καθηγητών τους και ζήτησαν ακόμη να ανοίξει το τμήμα σκηνοθεσίας.
Ο φοιτητής με αυτό τον τρόπο δηλώνει πως απέδειξε το πόσο συντηρητική είναι η χώρα του: «Με ενοχλεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μου είναι συντηρητικοί. Μας έχουν φυλακίσει σε περιοχές όπως το Πέρα, το Μπέμπεκ. Ζούμε μόνο εκεί. Στον συντηρητισμό έδωσα μια «hardcore» απάντηση. Αν ζούσαμε σε μια πιο ελεύθερη κοινωνία, ίσως να μην σκεφτόμουν να κάνω κάτι τέτοιο»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου