Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα «κληρώνει» για την αμυντική βιομηχανία της χώρας

Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που θα κρίνει το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα η τρόικα στη νέα συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά.


Στόχος του οικονομικού επιτελείου ης κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος ανάκτησης μέρους των κρατικών ενισχύσεων που έχει παράσχει το Δημόσιο στις τρεις εταιρείες και οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το «αγκάθι» παραμένει η διαχείριση της περίπτωσης της ΕΑΣ, η οποία έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει τη συναίνεση της τρόικας για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών και να πείσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και τους δανειστές ότι η εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών εν λειτουργία, σε βάθος πενταετίας, είναι η λύση που αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο, έναντι της πρότασης της τρόικα για πτώχευση, καθώς ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία.

Η τρόικα ζητά πάντως «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τις οποίες χαρακτηρίζει μη βιώσιμες εταιρείες, που στοιχίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αύριο οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Το Σάββατο θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Οι επικεφαλής της τρόικας θα κλείσουν τον πρώτο γύρο της αξιολόγησης την Κυριακή σε νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου