Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Παραιτήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ για τη Χρυσή Αυγή – Οι μετακινήσεις των ανώτατων αξιωματικών

GADA123
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  Αθανάσιος Ανδρεουλάκος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη οι οποίες του υποβλήθηκαν.

Επιπλέον, με Απόφαση του κ. Αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας – Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.
Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).
Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός – σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Επίσης, ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο ότι μετακινούνται από τις θέσεις τους και αντικαθίστανται οκτώ αξιωματικοί από τις πλέον νευραλγικές θέσεις της Αστυνομίας, προκειμένου «να διασφαλιστεί, κατά απόλυτο τρόπο, η αντικειμενικότητα σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων», που αφορά σε καταγγελίες για χρυσαυγίτες αστυνομικούς.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ανατέθηκε σήμερα από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.
Ο αρχηγός του Σώματος μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τη βούληση του υπουργού να μην υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η μετακίνηση των οκτώ αξιωματικών, οι οποίοι είναι:
- Ο υποστράτηγος, προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΚΑΜ.
- Ο αστυνομικός διευθυντής, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
- Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής.
- Ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ στο Κερατσίνι, επειδή, σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες, άτομα με πολιτικά πετούσαν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 εναντίον διαδηλωτών στην πορεία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται.
- Ο αστυνόμος διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.
- Ο αστυνόμος διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.
Το βράδυ το αρχηγείο του Σώματος υπογράμμισε πως οι εσωτερικές μετακινήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, που έγιναν σήμερα το πρωί,
δεν οφείλονται σε επιμεμπτές συμπεριφορές τονίζεται από το Αρχηγείο του Σώματος.
Επίσης, έγινε γνωστό το πως καλύπτονται οι θέσεις των δύο παραιτηθέντων στρατηγών.
Σημειώνεται ότι δεν έγιναν μίνι κρίσεις, αλλά οι θέσεις καλύφθηκαν με εσωτερικές μετακινήσεις, χωρίς προαγωγές, μέχρι τις κανονικές κρίσεις που θα γίνουν το Μάρτιο.
Στην θέση του τέως Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγου Γιάννη Δικόπουλου τοποθετήθηκε ο μέχρι χτες επιτελάρχης αντιστράτηγος Σπύρος Παπασπύρου, ενώ στην θέση του Γενικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη μετακινήθηκε από τα Τρίκαλα ο ταξίαρχος Γεώργιος Σουγλιέρης.
Στην θέση του επιτελάρχη τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας.
Ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, που μετακινήθηκε το μεσημέρι από τον Κλάδο Ασφάλειας, τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Προσωπικού, επίσης στο Αρχηγείο.
Οι υπόλοιπες αναγκαστικές μετακινήσεις για την κάλυψη των θέσεων στην κορυφή της ιεραρχίας, είναι οι εξής:
> Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
> Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος ΒΕΝΕΤΗΣ, ως Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.
> Ο Υποστράτηγος Δημήτριος ΣΟΦΙΟΣ, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου, σχετικά και με τις άλλες μετακινήσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια, αναφέρεται:
«Διευκρινίζεται, προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επιμεμπτές συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου