Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεν: Η Γερμανία θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη

rehn
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν υποστήριξε σήμερα ότι η νίκη της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σημαίνει ότι οι πιέσεις του Βερολίνου για οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ θα συνεχιστούν, κάτι που, όπως είπε, είναι κρίσιμης σημασίας για την ευρωστία της ευρωζώνης.

“Είναι ουσιώδες να διατηρήσουμε την ορμή μας για την οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης και, όσον αφορά στα κράτη-μέλη, να μην δώσουμε περιθώρια για εφησυχασμό, αλλά να παραμείνουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων” αναφορικά με την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα”, είπε ο Ρεν σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα και τη διστακτική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Ο Ρεν τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας.
“Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι. Ο ένας είναι η πολιτική αστάθεια, ο άλλος είναι κούραση από τις μεταρρυθμίσεις και ο εφησυχασμός”, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επιμένοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να “σφίγγουν το ζωνάρι”.
Ορισμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί επικρίνουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες επειδή οι χώρες αναγκάζονται να περιορίζουν τα ελλείμματά τους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη. Ο Ρεν είπε ότι η ιδανική προσέγγιση θα ήταν ένας πιο σταδιακός ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης. “Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος, αλλά δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο”, είπε, τονίζοντας ότι ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Μιλώντας για την Ισπανία, ο Ρεν είπε ότι διακρίνει κάποια εύθραυστά “βλαστάρια” οικονομικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ταχεία αύξηση των εξαγωγών τα δύο τελευταία χρόνια. “Μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας είναι σαφώς πολύ καλύτερες, όμως δυστυχώς η Ισπανία πάσχει από το πολύ υψηλό επίπεδο μακροοικονομικών ανισορροπιών”, συνέχισε.
Στη Γαλλία οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ο ρυθμός τους δεν είναι αρκετά γρήγορος, επισήμανε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου