Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

«Ο Σόιμπλε κρύβει την αλήθεια από τους Γερμανούς φορολογούμενους»

soimple3000
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε σημερινό ρεπορτάζ της υπογραμμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει πει όλη την αλήθεια στους Γερμανούς φορολογούμενους αναφορικά με τη συνδρομή τους στην κρίση στην ευρωζώνη.

H FAZ αναφέρεται στην εισήγηση του Σόιμπλε στην επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου, στην οποία… ξέχασε ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να συμπεριλάβει τις συνεισφορές ύψους 60 δις ευρώ στον ESM, στις οποίες η Γερμανία συμμετέχει κατά 20%, και την παραχώρηση δανείων σε διμερή βάση προς την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, τα οποία ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ.
Βάσει αυτών των δεδομένων η συνεισφορά των Γερμανών φορολογουμένων στην κρίση αγγίζει το ποσό των 122 δισ. και όχι 95,3 δισ. όπως υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ στην εφημερίδα φιλοξενούνται και δηλώσεις οικονομολόγων, που τονίζουν ότι είναι αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο. Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ», υποστήριξε ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών.
Από την μεριά του  ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας επισήμανε:. «Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου