Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μάχη Σόιμπλε-Μοσκοβισί για την προεδρία του Eurogroup


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πιέρ Μοσκοβισί θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκείνοι που θα μονομαχήσουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup.

Η παραδοχή-επιβεβαίωση των σχετικών δημοσιευμάτων από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, άνοιξε τον χορό των φημών για το ποιος θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα τον διαδεχθεί.
Η προφανής απάντηση είναι… ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είναι σήμερα η ισχυρότερη πολιτική φυσιογνωμία στην Ευρωπαϊκη Ένωση, και το σενάριο για τη μετακίνησή του στην προεδρία του Eurogroup είχε ακουστεί ήδη από το καλοκαίρι του 2011, όταν η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να ωθήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην έξοδο, όπως μόλις είχε κάνει με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τη θέση του οποίου στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε πάρει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν είναι και σήμερα το ίδιο… ζεστός με εκείνη την περίοδο. Κάτι που ανοίγει διάπλατα το δρόμο και σε άλλες υποψηφιότητες, όπως του Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών αποτελεί το “αντίπαλο δέος” του Σόιμπλε και της Γερμανίας, και θα μπορούσε να εξασφαλίσει ευρύτερη στήριξη από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες κάθε άλλο παρά έχουν… τρυφερά αισθήματα για το Βερολίνο.
Η μάχη ξεκίνησε… Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μοσκοβισί διετέλεσε διευθυντής της καμπάνιας του Ντομινίκ Στρος-Καν μέχρι και την πτώση από τη… σουίτα του Sofitel. Επομένως, είναι μαθημένος στα δύσκολα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου