Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπωσιακή αύξηση των καπνιστών…


smokers
Συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με το κάπνισμα στη χώρα μας και τον ρυθμό αύξησης των καπνιστών έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τον έλεγχο του Καπνίσματος. Όπως έγινε γνωστό, εκτιμάται πως σε ετήσια βάση το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, ενώ αυξάνει την παιδική νοσηρότητα και βαρύνει σημαντικά το κόστος Υγείας, καθώς προκαλεί στα παιδιά άσθμα, πνευμονίες, ωτίτιδες, μηνιγγίτιδες, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου νεογνών και επηρεάζει την όσφρηση και τη νοητική ανάπτυξη.

Ο κ. Μπεχράκης προσέθεσε πως “νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές τον χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και δημόσια υγεία και πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εθνική οικονομία”.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη καπνιστών (ποσοστό 76% των καπνιστών και 77% των μη καπνιστών), θεωρούν ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους.
Σε ερώτηση σχετική με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52% και οι καπνιστές κατά 26%. Πάντως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος 3 στους 10 καπνιστές, ενώ 27% των καπνιστών αγοράζει φθηνότερα τσιγάρα. Σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες Hellas Health, η στάση των Ελλήνων απέναντι στην απαγόρευση του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο (63% το 2010, 72% το 2011).
Τις εργασίες του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 μαθητές από 30 σχολεία του Λεκανοπεδίου. Η όλη εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Heart και διοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου