Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Από τα σαλόνια των κοσμικών και των «χρυσών» επιχειρήσεων στην πτώχευση και τα χρέη


Αν μπεις στις επιχειρήσεις ή θα πλουτίσεις ή θα καταστραφείς, έλεγαν με στόμφο σοφού οι παλιοί της επιχειρηματικής «πιάτσας».
  
Στην περίπτωση των Γλου μάλλον επιβεβαιώθηκαν και τα δύο. Η πορεία της γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας (με αποκορύφωμα τη σύλληψη του Αντώνη Γλου για οφειλές στο Δημόσιο) ήταν μεν πολύπαθη αλλά και ιδιαίτερα... πολυτελής.

   

Η  εμπορική δραστηριότητα της οικογενείας Γλου μας γυρνά πίσω στη δεκαετία του 1950. Όταν ο μικροπωλητής Δημήτρης  Γλου, πατέρας των Αντώνη και Γιώργο  Γλου, έβγαινε με τον πάγκο του στις φτωχογειτονιές του Πειραιά και πάσχιζε να πουλήσει κάποια τρόφιμα. Γρήγορα απέκτησε δικό του πάγκο με  φρούτα στην οδό Γούναρη στον Πειραιά.   

Μόλις το 1985 άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών στον Πειραιά. Φτηνό μαγαζί, μαζεμένο, χωρίς πολλές προοπτικές.  Αλλά το 1992 ήταν η χρονιά που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της οικογένειας, ήταν πια με το ένα πόδι στην επιτυχία, στην αγορά της ένδυσης.

Εκείνη τη χρονιά άνοιξε επτά εμπορικά καταστήματα μέσα σε έναν χρόνο, τρία εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας! Διόλου τυχαία ξαφνικά όλοι τους αποκαλούσαν «Αλεπούδες», αναγνωρίζοντάς την εξυπνάδα αλλά και την πονηριά τους στο να βρίσκουν τρόπους για να αντέχουν την πίεση του ανταγωνισμού.

Είναι οι πρώτοι έλληνες επιχειρηματίες που «επένδυσαν» στα κινεζικά προϊόντα, δεν περιορίστηκαν μόνο στην αγορά της Κίνας αλλά στράφηκαν και στα φθηνά ρούχα από το Πακιστάν.

Η δεκαετία του 1990 ήταν «η περίοδος της αφθονίας». Υιοθέτησαν ένα ακριβό lifestyle, τα ρούχα τους έγιναν «μόδα» και η... καλή κοινωνία αγόραζε κοστούμια από τους Γλου.  

Δύο χρόνια αργότερα, το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία αργότερα με την εταιρία Puma, όταν και ο Αντώνης με τον Γιώργο βούτηξαν με βουλιμία τα δαχτυλά τους στο μέλι. Δημόσιες εμφανίσεις σε gala, έξοδοι στα μπουζούκια, ταξίδια στο εξωτερικό κάθε μήνα, ακριβά αυτοκίνητα. Ήταν πια οι «αυτοκράτορες» στο χώρο της ένδυσης.

Αθεράπευτα ερωτευμένοι με την γειτονιά που μεγάλωσαν, τον Πειραιά έγιναν φανατικοί Ολυμπιακοί εξού και η παρουσία του Γιώργου Γλου στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακού και μετέπειτα στο Δ.Σ. του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. 

Έναν χρόνο προτού κάνει την εμφάνισή της η κρίση στην ελληνική οικονομία, το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο του franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.

Κάπου εκεί όμως, το 2008, «εξαντλήθηκαν τα καύσιμα» της ανάπτυξης του ομίλου και άρχισε η αντίστροφη πορεία.

Το 2011 οι Γλου υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με συναίνεση προμηθευτών αλλά και εργαζόμενων. Το τέλος της «αυτοκρατορίας» επήλθε. Τα καταστήματά τους έκλεισαν και τα δύο αδέρφια εν καιρώ κρίσης κλείστηκαν στο καβούκι τους, χωρίς καμία διάθεση να επανέλθουν ή να... συνέλθουν επιχειρηματικά. Αν και ο Αντώνης Γλου αφέθηκε ελεύθερος σήμερα μετά τη σύλληψή του για χρέη προς το κράτος, η αντίστροφη μέτρηση της πολυετούς εμπορικής του πορείας είναι γεγονός.


Αναστασία Γαλάνη   


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου