Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η «καυτή πατάτα» του Μνημονίου, οι σκέψεις Χριστόφια για παραίτηση και οι προεδρικές εκλογές

Κανονικά η θητεία του Χριστόφια λήγει το 2013. Ο πρόεδρος της Κύπρου δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, η τραγωδία στο Μαρί έπληξε θανάσιμα την αξιοπιστία του. Οι πολίτες του χρεώνουν και την κακή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
 


Το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταλήξει στον μάλλον άχρωμο υποψήφιο του, κάποιον Μαλά, υπουργό υγείας. Την Κυριακή το ΔΗΚΟ, το κόμμα του Τάσου Παπαδόπουλου, παραδοσιακά η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην Λευκωσία, ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων για να στηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του Συναγερμού και αρχηγού της αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές.  

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Αναστασιάδης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κύπρου, ήδη πριν την ανακοίνωση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ έριχνε στο Μαλά 10 μονάδες. Στο αρχηγείο του ΑΚΕΛ, κυρίως όμως στο προεδρικό έχουν μπει σε περίεργες σκέψεις. Αφού δεν μπορούν να εμποδίσουν τη νίκη του, να του φορτώσουν τουλάχιστον το μνημόνιο.   
Η Κύπρος δεν μπορεί να καθυστερήσει επ’ άπειρο την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, το δημόσιο ταμείο αντέχει ακόμα για τρεις μήνες, οι τράπεζες πιθανόν και λιγότερο. Το ΑΚΕΛ είναι η κυβέρνηση, ως την νέα προεδρική εκλογή, και επόμενο είναι, ότι το ΑΚΕΛ θα υπογράψει και το μνημόνιο με την τρόικα, αν μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν θα συμβεί κάτι συνταρακτικό στη Λευκωσία. 

Ωστόσο αυτό το πικρό ποτήρι, να κόψει δηλαδή συντάξεις, μισθούς και παροχές δεν θέλει να το πιεί το μόνο κομμουνιστικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Ευρώπη. Το περίφημο δάνειο από τη Ρωσία μόνο μπορεί να διευκολύνει πολιτικά το ΑΚΕΛ, να τρενάρει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης το 2013 και πάντως, μετά τις προεδρικές εκλογές.  

Επειδή όμως και το τοπίο σε ότι αφορά στο δάνειο είναι θολό και η κυβέρνηση δεν έχει τόσο χρόνο στη διάθεση της ώστε να αποφύγει το μνημόνιο, στο ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα στο περιβάλλον Χριστόφια έχουν αρχίσει να σκέφτονται πονηρά. Αν παραιτηθεί ο πρόεδρος, οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν αμέσως. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Αναστασιάδης, που θα τις κερδίσει αέρα πατέρα θα πρέπει να υπογράψει και το μνημόνιο. 

Στο ΑΚΕΛ όσο το σκέφτονται τόσο το καλοβλέπουν: Παραίτηση προέδρου, νίκη Αναστασιάδη, με αποτέλεσμα η «καυτή πατάτα» να περάσει στα χέρια του και να οδηγηθούμε σε υπογραφή των μνημονίων από μια κυβέρνηση του Συναγερμού. Στην εκέλιξη αυτή στο ΑΚΕΛ φαντάζονται εαυτούς σε ρόλο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί υπέγραψε το μνημόνιο και γιατί ξεπούλησε τη χώρα στους νεοφιλελεύθερους. 

Ο ίδιος ο Χριστόφιας θα αποσυρθεί έχοντας αποφύγει να βάλει την υπογραφή του στο μνημόνιο, αυτός και το κόμμα του θα διεκδικήσουν αντιμνημονιακές δάφνες. Αυτή θα είναι μια παράφρων εξέλιξη, την οποία δεν αποκλείει όμως στην Κύπρο σήμερα κανείς...

Θέμης Δαγκλής 





http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου