Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι οκτώ νέοι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε το επόμενο διάστημα- Χρεωστικά τα επτά στα δέκα εκκαθαριστικά σημειώματα

Καλοκαιρινή «φοροκαταιγίδα» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εντός των επομένων μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά οκτώ συνολικά νέους φόρους.


Την ίδια ώρα οι εφορίες έχουν ξεκινήσει την αποστολήτης πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικώνσημειωμάτων εκ των οποίων επτά στα δέκα είναι χρεωστικά. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν άμεσα να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη, αφού οι πρώτες δόσεις των οφειλών θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, με το υπουργείο να ευελπιστεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων τα οποία έχουν «καταρρεύσει». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών δείχνει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους περίπου δηλαδή το 65% θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα, το 10%-12% θα θα λάβει φέτος επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 25%-30% θα αποτελείται από σημειώματα με μηδενικά ποσά φόρου.

Οι οκτώ νέοι φόροι

1. Tο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009. Πρόκειται για περίπου 300.000 εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2008 τα οποία αφορούν φορολογούμενους που το 2008 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους. 

2. Φόρος εισοδήματος 2011. Πρόκειται για τα γνωστά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται τις αμέσως επόμενες ημέρες με την πρώτη εκκαθάριση. 

3. Τέλος επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται στα 500 ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα το τέλος θα βεβαιωθεί μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών το οποίο είναι ανενεργό, μπορούν να δηλώσουν διακοπή επαγγέλματος εντός του Ιουνίου και να γλιτώσουν το τέλος. Θα πρέπει μόνο να καταβάλλουν πρόστιμο εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών ύψους 40 ευρώ.

4. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η βεβαίωση της πρώτης δόσης για το 2012 αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου και το χαράτσι θα εξοφληθεί φέτος σε τέσσερις αντί για πέντε δόσεις που είχε θεσπιστεί.

5. Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έχει βεβαιωθεί και η έκτακτη εισφορά η οποία κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, με απαλλαγή των φορολογούμενων με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010.

7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ 2010 και 2011 θα αρχίσουν να εκδίδονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

8. Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η εισφορά θα βεβαιωθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009.
 

A.K.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου