Σάββατο 12 Μαΐου 2012

'Ολο το παρασκήνιο στα αρχηγεία των κομμάτων


ΝΔ: Η Συγγρού προετοιμάζεται για εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνάντησης του προέδρους της ΝΔ με τον προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει το κόμμα σε προεκλογικό συναγερμό. Όπως τονίζουν στελέχη της  Συγγρού, η άρνηση του Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί αναπόφευκτα σε εκλογές στις 10 ή τις 17 Ιουνίου.

Στη ΝΔ, βλέποντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τουλάχιστον στασιμότητα στα εκλογικά ποσοστά της, δεν θα είχε πρόβλημα να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και με Αριστερό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει οριστική λύση, είτε με σχηματισμό κυβέρνησης είτε με προσφυγή στις κάλπες, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε ότι αφορά την πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά για ανασυγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάντα "παγώνουν" μέχρι τη Δευτέρα. "Πρώτα θα τελειώσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και μετά θα ξεκινήσουν συζητήσεις, γιατί άλλα θα είναι τα δεδομένα σε περίπτωση εκλογών και άλλα στην αντίθετη περίπτωση", λένε.

ΠΑΣΟΚ: Στην ίδια λογική κινείται και η Ιπποκράτους. Ο Ευ. Βενιζέλος κρατά στα χέρια του τη διερευνητική εντολή και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικό αντικείμενο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε «μνημονιακή» όπως τονίζουν, συγκυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ μετά το σοκ των αποτελεσμάτων της Κυριακής, βλέπουν ότι δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες και οι νέες δημοσκοπήσεις ρίχνουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του κόμματος. Θα ήθελαν να αποφύγουν τις εκλογές και θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών.
Ακόμη και μία περαιτέρω πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να είναι ικανή να θέσει θέμα ηγεσίας θα φέρει όμως πιο κοντά, τις ριζικές αλλαγές στο κόμμα, ακόμη και στο όνομα που φέρεται να σχεδιάζει ο πρόεδρος με τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ: Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν όπως τόνισε  μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Δημήτρης Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της MRB, πως ο Αλέξης Τσίπρας παρά τα λάθη, κάποιες δικές του υπερβολές, κατόρθωσε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι γνησίως προσπάθησε να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή». Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία πρωτοφανή εκλογική και δημοσκοπική άνοδο και οι επιθέσεις που δέχεται ακόμη και για τα λάθη του, δείχνουν όχι απλά να μην του κοστίζουν, αλλά να τον ενισχύουν.
Η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση και εάν και προσπαθούν να μην χρεωθούν την προσφυγή στις κάλπες, δείχνουν να προετοιμάζονται για την επόμενη κυβερνητική ημέρα.  Το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης έχει αλλάξει το κόμμα, και όπως θυμούνται όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά το κόμμα, οι αστείες διαφοροποιήσεις των στελεχών, των τάσεων και των συνιστωσών που κρατούσαν το συμμαχικό σχήμα σε λογική εσωστρέφειας, φαίνεται ότι έχουν λειανθεί πλήρως και όλοι, μοιάζουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την ιστορία και να ρισκάρουν να αναλάβουν (;) ακόμη και τη διακυβέρνηση της χώρας κάτι που πριν από δύο χρόνια φάνταζε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο!
ΚΚΕ: Η πύρρειος νίκη, η μικρή αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές της Κυριακής, σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο πάλαι ποτέ δικομματισμός έχασε περισσότερα από 3.000.000 ψηφοφόρους δημιουργεί εσωκομματικές …αναζητήσεις στο κόμμα. Οι εξελίξεις και οι διεργασίες στον Περισσό, αν και επιχειρούν να παραμένουν εντός των τειχών,  δεν εμποδίζουν στελέχη να εκφράζουν τη δυσφορία και τον προβληματισμό τους για την στρατηγική του κόμματος. Η διαμάχη με το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίοδο φαίνεται να προκαλεί ζημιά στο ΚΚΕ και υπάρχουν προτάσεις για αλλαγή στην στρατηγική του περιχαρακώματος του Περισσού στον …Περισσό.
Θέμα αλλαγής ηγεσίας δεν τίθεται (ακόμη και να τεθεί, η αλλαγή ηγεσίας θα γίνει γνωστή με Δελτίο Τύπου) και το κόμμα παραμένει προσηλωμένο στις αρχές του, την άρνηση να προχωρήσει σε «επικοινωνιακά τρυκ» πιθανών συνεργασιών. Στελέχη του κόμματος τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το μνημόνιο είναι η κορυφή του παγόβουνου και οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσής του στο πλαίσιο της ΕΕ δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
ΔΗΜΑΡ: Ο Φώτης Κουβέλης, τόσο προεκλογικά όσο και αμέσως μετά τις εκλογές σε δημόσιες δηλώσεις του τόνιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΗΜΑΡ να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Οι χθεσινές δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, πυροδότησαν …τσουνάμι αντιδράσεων και άφησαν ένα ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας.
Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης και στελέχη του κόμματος διέψευσαν το σενάριο, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συγκυβέρνηση προκάλεσε τριβές και στο εσωτερικό του κόμματος. Βουλευτές όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν θεωρούν αρνητικό το γεγονός, «η χώρα δεν έχει χρόνο για πειραματισμούς και μίλησε για σχηματισμό κυβέρνησης που δεν θα είναι αριστερή, ούτε δεξιά, ούτε μνημονιακή ούτε αντιμνημονιακή» τόνιζε χθες το βράδυ ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Σε τελείως διαφορετική γραμμή ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης που χαρακτηρίζει «Εκτρωματικό το σενάριο των δύο κομμάτων που καταψηφίστηκαν και ημών που πάμε να μπούμε σε μία καταστροφική δίνη». Η αμφισημία και οι εσωτερικοί τριγμοί ήδη πιέζουν τα εκλογικά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση το κόμμα χάνει ψηφοφόρους.

Δημοκρατική Συμμαχία-Δράση – Δημιουργία Ξανά
Εξελίξεις αναμένονται και στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ η διάσπαση του οποίου άφησε και τα τρία κόμματα του χώρου Δημοκρατική Συμμαχία, Δράση και Δημιουργία Ξανά, εκτός βουλής. Ο Στέφανος Μάνος, σε συνεντεύξεις του υποστηρίζει ότι τώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για κοινή εκλογική κάθοδο και έχει επίσης δηλώσει ότι είναι πιο εύκολη η συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη παρά η επιστροφή στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Όσο το προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά παραμένει κενό περιεχομένου και ο Αντώνης Σαμαράς στην ηγεσία του κόμματος η πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου είναι πολύ πιθανή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου