Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού ζητά ο Σαμαράς

Δραστικές πρωτοβουλίες στον -νευραλγικό, όπως τον χαρακτηρίζει- τομέα του τουρισμού, ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προτείνει τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου.
«Επειδή ακούμε πολλά για "συναίνεση" και παρακολουθούμε πολλές φορές την κυβέρνηση να προσπαθεί με "μερεμέτια" να λύσει σοβαρά προβλήματα, σήμερα προτείνουμε ένα απλό βήμα συναίνεσης: Την καλούμε να πάρει πρωτοβουλία, για ένα "Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό" ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του κλάδου», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του τουρισμού είναι «έξω και πάνω από την κομματική διαμάχη», καθώς "αφορά αποκλειστικά στην εθνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «να βγει από το τέλμα της παθητικότητας και να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες».

Ο ίδιος προτείνει ακόμη:

-Ίδρυση αυτόνομου υπουργείου τουρισμού, καθώς, όπως αναφέρει, «είναι αδιανόητο ο τουρισμός, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Οικονομίας μας, να αντιμετωπίζεται με την απαξίωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος».

-Δημιουργία εταιρίας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στη διαφήμιση και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

-Καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες.

-Εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις τουριστικές αντοχές κάθε περιοχής, την ισόρροπη κατανομή των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τουριστικά προϊόντα αιχμής, που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.

-Μείωση της Γραφειοκρατίας, ώστε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες όσων ασχολούνται με τους διάφορους τομείς του Τουρισμού, να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως απαιτεί η ίδια η φύση και το αντικείμενό τους.

«Απ’ όλα αυτά κάποια μπορούν να γίνουν αμέσως, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τουριστικές υπηρεσίες. Κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «αν υπογραφούν ως βασικά στοιχεία μιας εθνικής συμφωνίας για τον τουρισμό από τώρα, θα αλλάξουν αμέσως το κλίμα στον κλάδο».

Γι΄ αυτό και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, καταλήγει στη δήλωσή του, λέγοντας: «Τολμήστε!».

«Ηδη πράξη η συναίνεση στον χώρο του τουρισμού»

Απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τις δηλώσεις Σαμαρά. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζεται ότι «η ΝΔ, ανακάλυψε ξαφνικά την ανάγκη για «…εθνικό συμβόλαιο για τον τουρισμό ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του κλάδου» αναφέρεται στη ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως "είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε γνωρίζει, ούτε παρακολουθεί τα λαμβάνοντα χώρα και τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο του τουρισμού.

Είναι προφανές ότι αγνοεί παντελώς ότι η εθνική συναίνεση συνομολογήθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, δια στόματος τόσο του απελθόντος προέδρου Ν. Αγγελόπουλου, όσο και του νεοεκλεγέντος Α. Ανδρεάδη οι οποίοι ενώπιον του Πρωθυπουργού εξήραν την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του τουρισμού".

Από τις προτάσεις που διατυπώνει ο κ. Σαμαράς για την κοινωνική συναίνεση φαίνεται η γύμνια των πολιτικών του θέσεων αφού:

1) Η ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού που αποτελούσε πράξη από τη διακυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, το μονό που έχει να παρουσιάσει ως αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό, μέσα σε πέντε χρόνια, είναι τέσσερις διαφορετικούς Υπουργούς, τέσσερις διαφορετικές πολιτικές, με αποτέλεσμα 125 εκ. χρέη στον ΕΟΤ και μία θολή, στρεβλή και ελλειμματική εικόνα για την τουριστική μας ταυτότητα.

Αποτελεί, λοιπόν, στοιχείο πολιτικού αυτισμού η συνεχής αξίωση για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού ειδικά όταν από πολλούς φορείς της αγοράς ομολογείται ότι η συνένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού απέφερε μόνο θετικά αποτελέσματα.

2) Για τη δημιουργία ενός φορέα προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να γνωρίζει η ΝΔ, ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και διεργασίες προς αυτή τη κατεύθυνση. Αποτέλεσε άλλωστε και μέρος των δηλώσεων του Πρωθυπουργού που ούτε τις άκουσε. Στόχος όλων μας, είναι η συνεργασία για τη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για τη χώρα.

Η βάση ήδη υπάρχει καθώς το ΥΠΠΟΤ, σε επιτυχή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ανέπτυξε, από πέρυσι, το πρόγραμμα ‘Συμμαχία για την Ελλάδα’ μία εναλλακτική καμπάνια προβολής της χώρας και των ανθρώπων της.

   
3) Η μείωση του ΦΠΑ κατά 50% αποτέλεσε μέτρο της κυβέρνησης που επίσης σκοπίμως παραγνωρίζει ο κ. Σαμαράς ενώ ταυτοχρόνως ο ίδιος και η ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται ότι το μέτρο αυτό εάν δεν συνδυαζόταν με όσα στην αρχή αναφέραμε δεν θα μπορούσε να φέρει τα αποτελέσματα που έχουμε. Ήταν μία πολύ τολμηρή κίνηση σε μία περίοδο με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα. Ήταν όμως μία επένδυση για τον τουρισμό μας, που απέδωσε. Εστιάστηκε στα καταλύματα γιατί αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός πακέτου διακοπών. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και θετικά, καθώς οι ανταγωνιστικές πλέον τιμές προσέλκυσαν περισσότερους επισκέπτες.

 4) Σε ότι αφορά το Χωροταξικό του Τουρισμού, ξαφνικά οι βουλευτές της ΝΔ έγιναν οι πιο σκληροί πολέμιοι ενός Χωροταξικού που ίδιοι πέρασαν, με τον τρόπο που το πέρασαν. Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, καταργούνται ορισμένα άκρως προβληματικά σημεία και αίρονται πολλές από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούσε το Χωροταξικό ‘Σουφλιά’. Προωθούνται διατάξεις που και η τουριστική και επενδυτική αγορά χρειάζεται αλλά και που η ΝΔ έχει δηλώσει μέσα στη Βουλή ότι συμφωνεί.

Παράλληλα, προωθείται και η συνολική αναθεώρηση της ΚΥΑ του Χωροταξικού για τον Τουρισμό με στόχο την ολοκληρωτική άρση των προβλημάτων που δημιούργησε ο πρόχειρος σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ και την επαναπροσέγγιση του σε μία βάση που θα διασφαλίζει την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα στην ελληνική επικράτεια.

5)Η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στη μείωση της γραφειοκρατίας αποσιωπά συνειδητά τον νόμο fast track investment και δεν δείχνει να ενθυμείται την πρόσφατη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου των διατάξεων για τις απλουστεύσεις διαδικασιών που συζητήθηκαν και περιέχονται στο νόμο για τις τουριστικές κατοικίες, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση , αναφέρεται στην ανακοίνωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου