Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Κρυφά μέτρα και όροι-βόμβες για το νέο μνημόνιο

Κρυφά μέτρα που υπογράφηκαν στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, στο Ecofin και δεν έχουν ανακοινωθεί, περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξηςτης Ελλάδας, ενώ η Κομισιόν είχε στείλει τελεσίγραφο στην Αθήνα για το δεύτερο μνημόνιο, μεπέντε όρους-βόμβες για τη σύναψη του νέου δανείου.
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» τα κρυφά μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, περικοπές στα εφάπαξ, άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική πώληση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου και δεκάδες μέτρα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, μεταξύ άλλων. 

Το έγγραφο της απόφασης αποδεικνύει ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση με επίσημες ανακοινώσεις διέψευδε ζήτημα μείωσης συντάξεων και επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των απολύσεων, προσυπέγραφε τα ίδια μέτρα με τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή κείμενο απόλυτα δεσμευτικό και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για αναθεωρημένο μνημόνιο αλλά για νέο, που εκτείνεται έως το 2015. Συν τοις άλλοις καταργείται η απόφαση 2010/320/Ε.Ε. του Μαΐου του 2010, η οποία ουσιαστικά ενέκρινε το μνημόνιο από την πλευρά της Ε.Ε. με υπογραφές των υπουργών Οικονομικών. Μέχρι τώρα η απόφαση αναθεωρούνταν κάθε τρεις μήνες, ύστερα από τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, αφού προσετίθεντο νέα μέτρα, δίδοντας την εντολή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι παρεμβάσεις αυτές που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση θα χτυπήσουν ουσιαστικά κομβικά σημεία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Real News, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση με πέντε όρους για τη σύναψη νέου δανείου που κινούνται στο ίδιο... μήκος κύματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το νέο φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να έχει διακομματική αποδοχή, βάθος εφαρμογής τα 30 χρόνια και αυστηρές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ζητήθηκε η προώθηση δεύτερου γύρου αλλαγών στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε να αντέξουν τα ταμεία ενδεχόμενο «κούρεμα» (haircut), αυστηρό πακέτο εντολών προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, επανακεφαλαιοποίηση από τα 20 δισεκατομμύρια του δανείου και μείωση του λειτουργικού κόστους.

Επόμενος όρος ήταν ο χρονικός και ποσοτικός προσδιορισμός της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους για κανονικές απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, που για πρώτη φορά θα περιγράφονται σε χρονοδιάγραμμα, με το ίδιο να ζητούν να ισχύσει και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, όπως και τέλος, να κοπεί η σύνδεση εκροών από τα διαρθρωτικά ταμεία με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας και υπηρεσιών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το προσεχές διάστημα θα συσταθεί «Ομάδα Κρούσης» (Task Force for Greece) που θα αναλάβει, με εντολή της Κομισιόν και εισήγηση του Ζ. Μπαρόζο, το έργο του συντονισμού, της παρακολούθησης και της παροχής τεχνικής και κάθε άλλης βοήθειας προς την κυβέρνηση - στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, η ομάδα αυτή θα υποβάλλει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και θα εκδίδει έκτακτες προειδοποιήσεις, εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους, ενώ θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναφέρεται στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν ενώ θα διαθέτει δύο στρατηγεία, ένα στην Αθήνα και ένα στις Βρυξέλλες.

Στο στρατηγείο που θα βρίσκεται στην Αθήνα θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας και είναι τοποθετημένοι σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Επικεφαλής του αναλαμβάνει ανώτερο, μέχρι πρότινος, στέλεχος της Κομισιόν, ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Τα μέλη της, περίπου 25 άτομα, θα αρχίσουν να πιάνουν δουλειά μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου