Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δύο περιστατικά εγκεφαλίτιδας μετά από τσίμπημα κουνουπιού

Ακόμη δύο άνθρωποι, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στη Λάρισα, εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα το Σαββατοκύριακο έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, ενώ στην περιοχή της Αττικής η νόσος χτύπησε δύο άλογα. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με βαριά συμπτώματα της νόσου από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τρία, ενώ οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων. Πέρυσι - πρώτη φορά που εμφανίστηκε στη χώρα μας - η νόσος στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να βρίσκεται σε μολυσμένα κουνούπια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παράλληλα, σπεύδουν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας πως τα περιστατικά στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη ή τα άλογα που νόσησαν στην Εκάλη δεν συνδέονται με την εμφάνιση κάποιας επιδημίας στις περιοχές αυτές. «Μόνο το 1% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν συμπτώματα όπως η εγκεφαλίτιδα, που θα χρειαστεί νοσηλεία. Λίγοι, το 19%, ίσως εμφανίσουν λίγο πυρετό και οι υπόλοιποι δεν θα μάθουν ποτέ ότι μολύνθηκαν από τη νόσο, καθώς δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε ένα μικρό ποσοστό όμως - κυρίως ηλικιωμένων ή ανθρώπων με χρόνια νοσήματα - εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Μάλιστα, επειδή δεν υπάρχει φάρμακο για τη νόσο, στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα.
Το σημαντικότερο - σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ - είναι η πρόληψη μετάδοσης της νόσου, που επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κωνωποκτονίες και καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων). Μετάδοση από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις έχει καταγραφεί πολύ σπάνια και σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, ενώ ακόμη πιο σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη). «Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής», λέει ο κ. Τσιόδρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου