Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Αιγύπτος» και το Μπαχρέιν!

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα αργά το απόγευμα στο κέντρο της Μανάμα, πρωτεύουσας του Μαρόκου, ζητώντας την αλλαγή του καθεστώτος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, υιοθετώντας το σύνθημα των Αιγυπτίων.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά την κηδεία ενός σιίτη που σκοτώθηκε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μετά την κηδεία, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν με δακρυγόνα συγκέντρωση σιιτών, σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής.

Εξάλλου οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να στήνουν σκηνές στη μέση της πλατείας του Μαργαριταριού, την οποία έχουν μετονομάσει σε "Πλατεία των μαρτύρων" και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

«Πήραμε μαθήματα από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Θέλουμε νέο σύνταγμα, να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και να εγκατασταθεί συνταγματική μοναρχία», δήλωσε ο διαδηλωτής Μαζέντ Τάχερ, 32 ετών.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μαρόκο, όπου μία σουνιτική οικογένεια κυβερνά τη χώρα που κατοικείται κατά πλειοψηφία από σιίτες, ξεκίνησαν έπειτα από πρωτοβουλία νεαρών που κάλεσαν τους πολίτες μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook να διαδηλώσουν για να απαιτήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα σήμερα ο σιιτικός συνασπισμός Ουέφακ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στο σώμα λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου