Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων:17 Φεβρουαρίου 1914

Στις 4 το απόγευμα πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου, στο Αργυρόκαστρο. Με το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας ο λαός της Βορείου Ηπείρου αντιμετωπίζει μια κατάσταση η οποία διαιωνίζεται μέχρι σήμερα. Από τότε ξεκινά η προσπάθεια που συνεχίζεται ακόμα με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των βορειοηπειρωτών.


Οι συνεχόμενες νίκες του στρατού υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Δούλη απελευθέρωσαν το Βόρειο κομμάτι της Ηπείρου και οδηγηθήκαμε σε ανακωχή. Στις 17 Μαίου υπογράφεται το πρωτόκολλο της Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών δίνοντας τα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας όσον αφορά την γλώσσα και την εκπαίδευση.

Μέχρι τώρα τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών δεν εφαρμόζονται όπως προβλέπεται σε όλα τα έννομα κράτη. Οι Βορειοηπειρώτες απλά ζητούν την τήρηση του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και την δυνατότητα να ζουν ελευθέρα στον χώρο που γεννηθήκαν αυτοί και οι προγονοί τους.

Στην σημερινή εποχή πρέπει να εφαρμοστούν τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα που προβλέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις.Οι δύο χώρες οφείλουν να ζουν αρμονικά με γνώμονα τον σεβασμό και την αλληλεγγύη.

ΟΝΝΕΔ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου