«Η Κίνα ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα», δήλωσε ο
υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε- παρουσία
και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου- με την υφυπουργό
Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ.
Η κ. Φου συγκίνησε με τις συνεχείς αναφορές και ευχαριστίες της προς την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για την ασφαλή απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη με ελληνική μέριμνα. Έδειξε μάλιστα στους εκπροσώπους του Τύπου επιστολή, την οποία κομίζει η ίδια από τον κινέζο πρωθυπουργό προς τον έλληνα ομόλογό του, διαβάζοντας την ακόλουθη πρόταση: «Σε δύσκολες στιγμές και μεγάλα προβλήματα, η Ελλάδα και η Κίνα συμπαραστάθηκαν η μια στην άλλη που σημαίνει ότι οι δύο χώρες είναι πραγματικοί στρατηγικοί εταίροι».
Η αξιωματούχος της Κίνας πρόσθεσε επίσης ότι «οι 13.000 Κινέζοι που έφυγαν από τη Λιβύη μέσω Κρήτης ποτέ δεν θα ξεχάσουν την Ελλάδα» και επανέλαβε τη φράση του έλληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη εδώ του κινέζου ομολόγου του: «Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι φίλοι».
«Είμαστε πρόθυμοι να μετατρέψουμε τη φιλική μας σχέση σε κίνητρο ανάπτυξης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς», είπε και πρόσθεσε ότι το νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας της, το οποίο προβλέπει αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, κρύβει «ευκαιρίες» για ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και «εμβάθυνση της συνεργασίας».
«Το 2010 επισκέφθηκαν το εξωτερικό 60 εκατομμύρια Κινέζοι, εκ των οποίων οι 10.000 την Ελλάδα, αριθμός που δεν αρμόζει ούτε στις σχέσεις μας ούτε στην τουριστική θέση της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Φου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης για τη βίζα, η υπογραφή της οποίας θα επιδιωχθεί να συμπέσει με τη λειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας, το Μάιο, «ώστε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα προς τους κινέζους πολίτες», όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Στην ερώτηση για ενδεχόμενες «τριβές» της Cosco με τον ΟΛΠ, η κ. Φου το διέψευσε, λέγοντας ότι «δεν έχω ακούσει ποτέ για μη ικανοποίηση της Cosco στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση». Αντιθέτως μάλιστα χαρακτήρισε τη συνεργασία «ισχυρό σημείο αναφοράς προς όφελος των δύο πλευρών».
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε για το ίδιο θέμα ότι η συνεργασία της Cosco με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κίνητρο και για άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι όποια ζητήματα ανακύπτουν λύνονται σε φιλικό κλίμα. «Είναι η περίοδος που η Ελλάδα χρειάζεται να ξεκινήσει κι άλλες επενδύσεις και η συνεργασία με την Κίνα αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση, η κ. Φου είπε ότι «από την αρχή στηρίξαμε την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές της είναι αποτελεσματικές και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», για να υπογραμμίσει «έχουμε πεποίθηση στο μέλλον της Ελλάδας».
«Ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Κίνας στην Ελλάδα», χαρακτήρισε τις δηλώσεις της κ. Φου ο έλληνας υφυπουργός, τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη της Κίνας είναι πολύ ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και «εμείς έχουμε τη σημαντική ευθύνη να στηρίξουμε με απόλυτη συνέπεια το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου