Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Γ. Παπανικολάου: "Μειώνεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων στο ευρώ"

Τα δύο τρίτα (67%) των πολιτών στις χώρες της ευρωζώνης θεωρούν ότι το ευρώ αποτελεί θετικό στοιχείο για την Ευρώπη, ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που είχαν την ίδια γνώμη το 2009 (70%).

Τα παραπάνω σημειώνει ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου, σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι ΄Ελληνες εμφανίζονται δεύτεροι στη κατάταξη των πολιτών με την χαμηλότερη εμπιστοσύνη στο ευρώ (65% θεωρούν ότι είναι θετικό) μαζί με τους Ισπανούς και τους Γάλλους, ενώ οι πιο σκεπτικιστές εμφανίζονται οι Πορτογάλοι (61% θεωρούν θετικό το ευρώ). Στον αντίποδα, Ιρλανδοί (85%), Λουξεμβούργιοι (81%) και Βέλγοι (75%) εμφανίζονται οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κοινού νομίσματος.

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Ρεν ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχει συμβάλει σε αυτή την εξέλιξη. Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε πως οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό πιθανής σχέσης μεταξύ ενός γεγονότος όπως η κρίση του δημόσιου χρέους και της υποστήριξης προς το ευρώ. Παρόλαυτα υπογράμμισε πως το ευρώ είναι σταθερό ως νόμισμα, τόσο από πλευράς τιμών, όσο και από πλευράς συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ωστόσο, καθώς η κρίση του δημόσιου χρέους έχει αναδείξει ελλείψεις στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή έχει διατυπώσει νομοθετικές προτάσεις για την κάλυψη των ελλείψεων αυτών, όπως η ενίσχυση της διακυβέρνησης μαζί με ενισχυμένη μικρο και μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα συμβάλουν στην αποτροπή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Είναι σαφές πλέον ότι η ολιγορεία και οι αποσπασματικές προσεγγίσεις το προηγούμενο διάστημα στη προσπάθεια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα φαινόμενο το οποίο είναι πιο έντονο στη χώρα μας. Η εμπιστοσύνη στο ευρώ, η τόνωση της σιγουριάς των πολιτών στο κοινό νόμισμα είναι απαραίτητη για την επαναφορά της ομαλής οικονομικής λειτουργίας και επομένως των προοπτικών ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αδυνατεί να πείσει τους πολίτες".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου