Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Επήλθε συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν όσον αφορά το περίγραμμα του μελλοντικού Ταμείου στήριξης του ευρώ, το οποίο θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να δανείζει γύρω στα 500 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε στο τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Συμφωνήσαμε για τις πτυχές που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», τον ΕΜΣ, ανέφερε στις Βρυξέλλες αργά σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Προκειμένου να είναι δυνατόν να δανειστούν έως 500 δισ. ευρώ σε κράτη, που συναντούν μεγάλες δυσκολίες στη δανειοδότησή τους, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, «ο μηχανισμός αυτός θα έχει μία κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ποσό 80 δισ. ευρώ θα καταβληθεί από τα μέλη της ευρωζώνης, με τη μορφή του κεφαλαίου μιάς εταιρείας ειδικά για τον σκοπό να δανειοδοτεί κράτη με δυσχέρειες δανειοδότησης, η οποία πρόκειται να συσταθεί, με έδρα στο Λουξεμβούργο.
Τα υπόλοιπα 620 δισ. ευρώ θα είναι ένα «ληξιπρόθεσμο (απαιτητό)» κεφάλαιο, που θα περιλαμβάνει τις (παράπλευρες) εγγυήσεις του, όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Γιούνκερ.

Η ανάγκη ενός ποσού 700 δισ.ευρώ, ώστε από αυτό να μπορεί να δανειστούν τα 500 δισ. ευρώ, εξηγείται από τη βούληση, που υπάρχει, να «υπάρξουν εγγυήσεις ότι, θα είναι εφικτή η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση» για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας εκ μέρους των αρμόδιων ξένων οίκων. Άλλωστε, γι αυτό ακριβώς ένα τμήμα της κεφαλαιακής βάσης θα αποτελείται από τις παράπλευρες εγγυήσεις των κεφαλαίων, όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου