Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

 
Λισαβόνα
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από το Κοινοβούλιο της χώρας, κάνοντας λόγο για πολιτική κρίση που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα.  
«Θρίλερ» πριν την παραίτηση


Μετά την πεντάωρη συνεδρίαση του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, τα προτεινόμενα μέτρα υπερψηφίστηκαν μόνο από τους 92 βουλευτές του κόμματος του Σόκρατες -σε σύνολο 230 εδρών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατάγγειλε την «ανευθυνότητα της συμμαχίας που απέρριψε ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».

Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τα μέτρα αυτά ως απαραίτητα για να αντιμετωπίσει η χώρα χωρίς εξωτερική βοήθεια τη δημοσιονομική της κρίση. Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης όμως αντέτειναν πως οι προτάσεις υπερβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πολιτικούς εταίρους, δηλώνοντας πως θα τις καταψηφίσουν.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τόνους πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές για όσο μπορεί.


Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν εναντίον των μέτρων, που προέβλεπαν περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας και στόχευαν στο να αποφύγει η Λισαβόνα να ζητήσει διάσωση.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν τα μέτρα απορριφθούν από την αντιπολίτευση, δεν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, οδηγώντας την σε πρόωρες εκλογές.

Αμέσως λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Σόκρατες μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σίλβα, σε μία συνάντηση που κράτησε μόλις 20 λεπτά.

«Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή την στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών» δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο για το ευρώ.

Την εκτίμηση ότι το πισωγύρισμα αυτό που θα φέρει η πολιτική κρίση θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εκφράζουν πολλοί αναλυτές.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψήφιση του πακέτου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

«Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης [...] εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» ανέφερε ο Γιούνκερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου