Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Άρχισε το πάρτυ των αποκρατικοποιήσεων


Μεγάλης προβολής έτυχε χθες η Διϋπουργική Επιτροπή για τις αποκρατικοποιήσεις. Η… μπαρούφα της κυβέρνησης για την εξεύρεση 50 δις πουλάει ως είδηση, επομένως και οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν έχουν το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις, έγινε πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. Επίσης,
 ανακοινώθηκε η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Επίσης, την πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.
Έχουμε ακόμη την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα προσληφθούν σύμβουλοι για το σύνολο των δράσεων αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων  και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν προσλήψεις για επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2011.
Μην ξεχνάμε και τους συμβούλους που θα προσληφθούν για τον σχεδιασμό για την πλήρη καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Συζητήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων (τις επόμενες εβδομάδες) καθώς και τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.
Μαζί με όλους αυτούς τους συμβούλους που θα προσληφθούν θα δημιουργηθεί και μια Γενικής Γραμματεία ακινήτων με σειρά από άτομα που ξέρουν την αγορά καθώς και με πολιτικούς.
Ξαφνικά θα γεμίσουμε δηλαδή με δεκάδες συμβούλους που θα κοστίσουν μια περιουσία προκειμένου να μας πουν πώς θα πουλήσουμε τις ΔΕΚΟ και τα ακίνητα. Εδώ να πούμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν προσληφθεί δεκάδες σύμβουλοι για τις ίδιες δουλειές που θα κάνουν και οι νέοι.
Κάτι μας λέει λοιπόν ότι κάποιοι έχουν στήσει μια φάμπρικα συμβούλων για ένα αποτέλεσμα θολό και εν πολλοίς αδύνατο, να βρεθούν δηλαδή 50 δις. Κάποιοι θα μας θυμίσουν τον αείμνηστο Αυλωνίτη που έλεγε «Θα φάμε, θα φάμε και μετά θα ξαναφάμε».
Εκατομμύρια ευρώ θα αρπάξουν οι σύμβουλοι, παντός είδους και γνωριμιών. Υπέροχη μπίζνα για λίγους κι εκλεκτούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου