Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ηλεκτροσόκ και "τεστ παρθενίας" σε διαδηλώτριες


Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την "σοκαριστική" αντιμετώπιση των διαδηλωτριών στην Αίγυπτο, ενώ κάλεσε τις αρχές να ερευνήσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αιγυπτιακός στρατός τις υπέβαλε σε βασανιστήρια και σε "τεστ παρθενίας".
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι διαδηλώτριες χτυπήθηκαν, τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τις ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους την ώρα που οι στρατιώτες τις τραβούσαν φωτογραφίες, ενώ στη συνέχεια τις ανάγκασαν να υποβληθούν σε "τεστ παρθενίας".

"Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να βάλουν τέλος στη σοκαριστική και ταπεινωτική αντιμετώπιση των διαδηλωτριών", επεσήμανε η οργάνωση.

"Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός πρέπει να λάβουν ξεκάθαρες οδηγίες ότι τα βασανιστήρια και άλλες ανάλογες συμπεριφορές, ανάμεσά τους και τα υποχρεωτικά 'τεστ παρθενίας', δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά και θα αποτελούν αντικείμενο έρευνας", πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

"Όσοι κριθούν ένοχοι για τέτοιες πράξεις πρέπει να καταδικαστούν και οι γενναίες γυναίκες που κατήγγειλαν αυτές τις βιαιότητες πρέπει να προστατευθούν από τα αντίποινα", επεσήμανε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι 18 γυναίκες οδηγήθηκαν σε μία αίθουσα του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, όπου τους έβαλαν χειροπέδες, τις χτύπησαν με γκλομπ, τους έκαναν ηλεκτροσόκ στο στήθος και τα πόδια και τους συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν "πόρνες".

Στο εδώλιο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών
 
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, για τον θάνατο διαδηλωτών στην διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ θα δικαστεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Ελ Άντλι μαζί με συνεργάτες του.

Ο κ. Άντλι και οι συνεργάτες του - επικεφαλής των τμημάτων του υπουργείου που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας - θα οδηγηθούν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Καΐρου, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε τον γενικό εισαγγελέα Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ. Έχουν κατηγορηθεί για τον εκ προμελέτης και εσκεμμένο θάνατο διαδηλωτών.
Κατά τον επίσημο απολογισμό, 384 άτομα έχασαν την ζωή τους και περισσότερα από 6.000 τραυματίστηκαν στην διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης.


Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο ανάφερε ότι αυτά τα βασανιστήρια έγιναν στις 9 Μαρτίου όταν οι στρατιωτικοί διέλυσαν με τη βία διαδήλωση που πραγματοποιούνταν στην πλατεία Ταχρίρ και συνέλαβαν τουλάχιστον 18 γυναίκες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου