Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

"Εμφύλιος" στα κόμματα για την επέμβαση στη Λιβύη



"Δε θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών" ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΣΔ, το πρωί του Σαββάτου (19/03). Παράλληλα, κατά της εμπλοκής της χώρας στο θέμ της Λιβύης τάχθηκε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.


Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης. 

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ΣΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση και τόνισε, ότι οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική έδειξαν, ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. 

"Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.
Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τις δηλώσεις Σαρκοζί.

ΚΚΕ: Άκρως επικίνδυνη η ελληνική επέμβαση στη “σφαγή” της Λιβύης

Άκρως επικίνδυνη για το λαό” χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την “απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και το διαμελισμό της Λιβύης με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, τις βάσεις και άλλες διευκολύνσεις, με γνώμονα τα ειδικά και γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας”.

Επιπλέον, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “εμπλέκει την Ελλάδα σε ένα νέο γύρο οξυμμένων ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή”, καταλογίζοντας ευθύνες και στη ΝΔ, αλλά στο ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, που “συμφωνούν με τον ληστρικό πόλεμο και με την ελληνική συμμετοχή”. 

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική καλούν την Κυριακή (20/03) στις 6 το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

"Όχι" και από ΛΑΟΣ στην επέμβαση στη Λιβύη

Την αντίθεση του στην εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εξέφρασε το Σάββατο (19/03) και το ΛΑ.Ο.Σ.

Από το Γραφείο Τύπου του κόμματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:"Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί Άραβας από Ελληνικά όπλα. Γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα η αρχή;"

Κατά της εμπλοκής της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ 

Τη μη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και άλλων ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Λιβύη, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνης, σε παρέμβασή του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της τάσης “Αριστερό Ρεύμα” του Συνασπισμού.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι “συνιστά ντροπή για τη χώρα μας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να συμμετάσχει και μάλιστα για πρώτη φορά τόσο ενεργά και με τόσα στρατιωτικά μέσα, στην πρώτη γραμμή των προθύμων «ιεράκων» στον βρώμικο πόλεμο κατά της Λιβύης”.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα, ερήμην, μάλιστα, του ελληνικού λαού, ερήμην και αυτής της Βουλής, να εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς, που έχουν επικίνδυνες, άμεσες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό”, τόνισε. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου