Ο Σταύρος Μαργαρίτης δικαιολογημένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φονέας
των… καγκουρό». Σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις θα πρέπει να έχει
σκοτώσει έως σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο καγκουρό «για καθαρά
βιοποριστικούς λόγους».
Ο κυρ-Σταύρος, που γεννήθηκε το 1937 στην Βουνιχώρα Φωκίδος είναι ένας ζωντανός θρύλος στην Αυστραλία και έχει χαρακτηριστεί ως «μοναδικός»με τη ζωή του να έχει καταγραφεί σε βίντεο, να έχει γίνει τραγούδι αλλά και βιβλίο.
Ο 74χρονος έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια εξαιτίας του εμφυλίου και στα 16 ξενιτεύτηκε για την Αυστραλία όπου ταξίδευε πάνω από 30 μέρες για να φτάσει. Ξεκίνησε να δουλεύει στο καφέ του θείου του στο απομακρυσμένο Σεντ Τζoρτζ και στη συνέχεια πήγε στο Μπρίσμπεϊν, όπου έκανε όλες τις δουλειές. Ξυλουργός, γκαρσόν, παίκτης ράγκμπι, ακόμα και …πυγμάχος. Μάλιστα έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ αφού έριξε τον αντίπαλό του νοκ-άουτ σε οκτώ …δευτερόλεπτα!
Μετά την πυγμαχία έγινε κουρέας και το βράδυ κυνηγός καγκουρό σκοτώνοντας ένα εκατομμύριο και ανοίγοντας στη συνέχεια μονάδα επεξεργασίας κρέατος και δέρματος καγκουρό που λειτουργεί έως σήμερα με το όνομα «Katramatos& CO» που είναι το …παρατσούκλι της οικογένειας Μαργαρίτη.
Πολύ σύντομα ο κ. Σταύρος έγινε ο αξιοσέβαστος «The Greek» του Κουίνσλαντ. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες ενώ δεν ξέχασε ποτέ τον Παρνασσό και την Γκιόνα, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη όταν του του επέτρεπαν οι συνθήκες.
Ο Σταύρος δεν έγραψε όμως ιστορία μόνο για αυτά του τα επιτεύγματα. Έχει και ένα χόμπι να σκαλίζει τα αυγά των αυστραλιανών εμού (είναι το δεύτερο σε μέγεθος πουλί του πλανήτη). Με την τέχνη του αυτή έγινε διάσημος και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, ακόμα και στην διεθνή έκθεση EXPO 1988 στο Μπρίσμπεϊν.
Σήμερα στον τόπο του, το Σεντ Τζορτζ του Κουίνσλαντ, λειτουργεί μουσείο με τα δημιουργήματά του που το επισκέπτονται τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Με πρωτοβουλία των θαυμαστών του γράφτηκε και το βιβλίο «Stavros- A Unique Man» του Kevin Hallewell.
Μπορεί βέβαια ο συγκεκριμένος άνθρωπος να έχει γίνει «θρύλος» για τους Αυστραλούς με τα «κατορθώματά» του, κανείς, όμως, δεν μπορεί να επικροτήσει τέτοιες ενέργειες που αφανίζουν την πανίδα καταστρέφοντας τη φύση και τους... ενοίκους της. Βέβαια, το κυνήγι των καγκουρό στην Αυστραλία είναι θεσμός και κάτι που οι ίδιοι το θεωρούν φυσιολογικό. Γι αυτό και ο ντόρος γύρω από τη δράση του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου