Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Άκαρπη η πρώτη συνάντηση των G20

Δεν επετεύχθη συναίνεση για τους οικονομικούς δείκτες κατά την πρώτη υπουργική συνάντηση του G20, υπό γαλλική προεδρία. Οι υπουργοί και οι κυβερνήτες των τραπεζών έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα το απόγευμα να κάνουν τις απαραίτητες αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί μια συναίνεση για τη σύσταση μιας λίστας οικονομικών δεικτών μέτρησης των παγκόσμιων ανισορροπιών, που διακαώς ελπίζει η Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, «οι δυσκολίες» οφείλονται κυρίως στην Κίνα που δεν συμφωνεί με ορισμένους από τους δείκτες που εξετάζονται.

Η χθεσινή συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τέσσερις σειρές δεικτών :

- Δύο για τη μέτρηση των εσωτερικών ανισορροπιών μιας χώρας ήτοι δημόσιο έλλειμμα και χρέος από την μια και ιδιωτική αποταμίευση από την άλλη.

- Δύο για τις εξωτερικές ανισορροπίες, ήτοι το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, ή το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και τα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Παραδοσιακά η Κίνα είναι αρνητική σε ότι έχει σχέση με τη λήψη μέτρων στον συναλλαγματικό τομέα, καθότι έχει συσσωρεύσει τεράστια αποθέματα ενώ το νόμισμά της το Γιουάν δεν είναι μετατρέψιμο.

Παράλληλα φέρεται ότι προτιμά το εμπορικό ισοζύγιο από τις τρέχουσες συναλλαγές.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές οι αναδυόμενες χώρες έχουν διαφοροποιημένες θέσεις και ορισμένες, όπως η Ινδία και η Ινδονησία συμφωνούν με τη λίστα των δεικτών που έχει προταθεί.

Η Γερμανία επίσης υιοθέτησε χθες, κατά το δείπνο στη γαλλική προεδρία, θετική στάση για τη λίστα των δεικτών, παρότι συνήθως αντιδρά αρνητικά σε οποιδήποτε μέτρο που μπορεί να αφορά στο εμπορικό της πλεόνασμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου