Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Επαναστατική εφεύρεση από Γερμανούς

Έγιναν οι πρώτες δοκιμές στο αυτοκίνητο που οδηγείται μόνο με τη σκέψη. Το μόνο που χρειάζεται να προσέχεις, όταν οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο, είναι να μην πετάγονται οι σκέψεις σου εδώ κι εκεί, γιατί τότε κινδυνεύεις να τρακάρεις!
Γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατό τον έλεγχο ενός οχήματος μόνο με το νου. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, διαθέσιμους ήδη στο εμπόριο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν σε πρώτη φάση να διαχωρίσουν τα βιοηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται, όταν ένας οδηγός σκέφτεται εντολές όπως «στρίψε αριστερά», «στρίψε δεξιά», «πάτα γκάζι», «φρένο» κλπ.

Στη συνέχεια, κατάφεραν να αναπτύξουν μια διεπαφή (interface) που συνδέει τους αισθητήρες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο. Με τον τρόπο αυτό, η νοητική εντολή, μέσω του αισθητήρα, μεταφέρεται στον κομπιούτερ του οχήματος που αναλαμβάνει να την εκτελέσει. Έτσι, το αυτοκίνητο στην ουσία ελέγχεται με το νου του οδηγού.

Οι πρώτες δοκιμές οδήγησης με το νου έγιναν ήδη στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου. Ένας οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» με τους εγκεφαλικούς αισθητήρες, μπορούσε να ελέγχει χωρίς πρόβλημα το όχημα. Υπήρχε μόνο μια μικρή χρονική υστέρηση ανάμεσα στη νοητική εντολή και στην πραγματοποίησή της.

Το πρώτο αυτοκίνητο του είδους, ένα τροποποιημένο Volkswagen Passat Variant 3c, ονομάστηκε BrainDriver. Η κάσκα κεφαλιού με 16 αισθητήρες, αξίας περίπου 300 δολαρίων, κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Emotiv και αρχικά προοριζόταν για βιντεοπαιγνίδια.

Το καινοτομικό όχημα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο προς το παρόν και δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν το αυτοκίνητο αυτό προορίζεται ποτέ για πραγματική οδήγηση στους δρόμους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου