Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τη δική τους εξέγερση συνεχίζουν στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ δημόσιοι υπάλληλοι και συνδικάταΚλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην πολιτεία Ουισκόνσιν, ενώ συνεχίζεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η πολιτική διένεξη για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο. 

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Μάντισον για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πλειοψηφούν στο τοπικό Κογκρέσο, και προβλέπει το δραστικό περιορισμό της δυνατότητας των περισσότερων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί στο Ουισκόνσιν, που μειοψηφούν στην τοπική Βουλή, κυριολεκτικά απέδρασαν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να τεθεί το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων σε ψηφοφορία. 

Οι 14 Δημοκρατικοί κρύβονται στο γειτονικό Ιλινόι ώστε να αποφύγουν το να τους συλλάβουν αστυνομικοί του Ουισκόνσιν.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει τη στήριξη του νέου Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Σκοτ Ουόκερ κι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την μείωση του τεράστιου πολιτειακού δημοσιονομικού ελλείμματος. 

Η αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ προκαλεί οικονομικά προβλήματα στο Ουισκόνσιν και αρκετές ακόμα πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο τον περασμένο Νοέμβριο με σημαία το σύνθημα ότι οι κρατικές δαπάνες είναι «εκτός ελέγχου».

Όμως πολέμιοι του νομοσχεδίου τονίζουν ότι καταργεί βασικά εργατικά δικαιώματα. Στους δημόσιους υπαλλήλους θα απαγορευθεί αυστηρά να διαπραγματεύονται συλλογικά για αυξήσεις μισθών υψηλότερες του πληθωρισμού.

Στη διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με «επίθεση στα συνδικάτα» σε πολιτειακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Συνδικαλιστές από όλη τη χώρα έχουν ταξιδέψει στην πολιτεία για να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.