Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Να αξιοποιήσουμε αλλά να μη «σκοτώσουμε» τη δημόσια περιουσία, λέει ο Αντώνης Σαμαράς



Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπολύει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την ότι διαλύει τον κοινωνικό ιστό και πυροδοτεί την εξέγερση. Δεν θεωρεί ταμπού την πώληση της δημόσιας περιουσίας αλλά την αποκλείει ως λύση, επιμένοντας στην αξιοποίηση. Αντιτίθεται στην νομοθεσία του «φρένου» του χρέους και του ελλείμματος, ενώ απορρίπτει το γερμανικό σχέδιο για Σύμφωνο Σταθερότητας. 

«Από την πλευρά μας είπαμε καθαρά: Αξιοποίηση ανενεργής δημόσιας περιουσίας, όχι εκποίηση, όχι απώλεια κυριότητας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει και επενδυτική εκμετάλλευση, χωρίς απώλεια κυριότητας και εμπορική εκμετάλλευση χωρίς απώλεια κυριότητας (...). Μόνο ένα τους είπαμε να μην κάνουν. Να μη τα ξεπουλήσουν. Και να μη τα "σκοτώσουν"» είπε ο κ.Σαμαράς σε συνέντευξή στην «Ημερησία».

Και προσθέτει: «Όταν μπορείς εσύ ο ίδιος να δημιουργήσεις μελλοντικές υπεραξίες, τότε δεν πουλάς. Εκμεταλλεύεσαι τα ακίνητά στου χωρίς να χάσεις την κυριότητα. Και χωρίς να χάσεις τις μελλοντικές υπεραξίες που εσύ ο ίδιος μπορείς να δημιουργήσεις».

»Γι' αυτό και η πώληση βγαίνει εντελώς από τις επιλογές μας. Δεν είναι ταμπού. Είναι η χειρότερη λύση. Και σήμερα δεν είναι καν λύση» τονίζει.

Σχετικά με τη νομοθέτηση του «φρένου» στο χρέος και στο έλλειμμα ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά: «Αν υπάρχει πολιτική βούληση και σωστή πολιτική θα γίνει, χωρίς να στο επιβάλλει το Σύνταγμα. Κι αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση ή σωστή πολιτική, τότε όσες "συνταγματικές δεσμεύσεις" και αν βάλεις δεν θα το επιτύχεις. Είναι αστειότητα να προσδιορίσουμε τα οικονομική μεγέθη διά... νόμου».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ.Σαμαράς τονίζει ότι οι εκλογές είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να τις αποφασίσει. «Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι». 

Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το γερμανικό σχέδιο για Σύμφωνο Σταθερότητας, λέγοντας ότι «η λογική μίας λύσης που ταιριάζει σε όλους είναι λάθος και πουθενά δεν πέτυχε (...). Εμείς είναι που πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί για να συγκλίνουμε με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης».