Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Οι 110 "νονοί" της Αθήνας

«ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 110 “νονοί” της νύχτας,ενώ τους πλαισιώνουν 200 μπράβοι.Περίπου 80 από αυτούς είναι Αλβανοί ή προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. “Ξεπλένουν” χρήμα μέσα από 40 νυχτερινά κέντρα στα οποία έχουν αποκτήσει ποσοστά.
Πολλοί “νονοί” ζητούν ως αντίτιμο για την προστασία την εκμετάλλευση των πάρκινγκ, της γκαρνταρόμπας, ενώ ένας από αυτούς τροφοδοτεί με υπερτιμολογημένα χαρτικά είδη τα μαγαζιά! Είναι ο εκβιασμός της...χαρτοπετσέτας! Εκτιμούσαμε ως πρόσφατα ότι υπάρχει ηρεμία στη νύχτα και ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν γίνονται εκβιασμοί,αφού οι καταστηματάρχες δεν έχουν έσοδα για να πληρώνουν το χαράτσι της προστασίας. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική! Οι εκβιασμοί συνεχίζονται,είναι εξοντωτικοί και ορισμένοι ιδιοκτήτες εξαιτίας απειλών,ακόμη και κατά των παιδιών τους,παίρνουν δάνεια για να πληρώνουν τους “νονούς”».

Η δήλωση ανώτατου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. στο «Βήμα» ορίζει τα νέα δεδομένα στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, αποτυπώνει τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Αθήνα και σε άλλες πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αξιωματικοί μιλούν για «πρωτοφανή πίεση που ασκείται προς επιχειρηματίες από τις συμμορίες.Τα αρμόδια τμήματα για τη δράση των εκβιαστών δεν είχαν τα τελευταία χρόνια καμία σχετική καταγγελία.Αυτό μας είχε δημιουργήσει τη λαθεμένη εικόνα ότι υπήρχε ηρεμία στη νύχτα λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας.Τώρα όμως συγκεντρώνουμε πληροφορίες που μας φέρνουν προ εκπλήξεων. Το οργανωμένο έγκλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Τα κυκλώματα αποκτούν περισσότερες διασυνδέσεις με επίορκους αστυνομικούς και κρατικούς υπαλλήλους.Τουλάχιστον 15-20 αστυνομικοί εμφανίζονται ως μέλη συμμοριών με κύριο ρόλο να τις ειδοποιούν για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.».

Ανανέωση στο έγκλημα

Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι οι αρχές ασφαλείας έχουν μια πιο ευκρινή εικόνα για τα μυστικά του οργανωμένου εγκλήματος και για τον τρόπο με τον οποίο καταδυναστεύονται εκατοντάδες επιχειρηματίες. Πρώτο βασικό συμπέρασμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι στις συμμορίες συμμετέχουν τουλάχιστον 120-130 άτομα τα οποία ποτέ δεν είχαν απασχολήσει για τέτοιου είδους δραστηριότητες, ενώ τα περισσότερα έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η στρατολόγησή τους στις συμμορίες της νύχτας μοιάζει,το τελευταίο χρονικό διάστημα,με τη μέθοδο ενόπλων οργανώσεων.Βρίσκουν “λευκά” πρόσωπα που δεν έχουν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ.Εντοπίζουν σε γυμναστήρια και σε άλλους χώρους νεαρούς,για τους οποίους δεν είχαμε ποτέ καμία πληροφορία,και αυτοί γρήγορα αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στις συμμορίες.Ξαφνικά,23χρονοι και 25χρονοι νεαροί,χωρίς εισοδήματα,χτίζουν πολυκατοικίες,οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα και επιδεικνύουν εντυπωσιακή οικονομική άνεση».

Οι αστυνομικοί μιλούν για μεγάλη ανανέωση στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, αφού φαίνεται ότι ποσοστό 70%-80% των ατόμων που απασχολούσαν την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι προ μερικών ετών έχουν πλέον αδρανοποιηθεί.

Τέσσεριςσυμμορίες

Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή, στην Αθήνα κυριαρχούν αυτή τη στιγμή τέσσερις μεγάλες συμμορίες που δεν έχουν προκαθορισμένες περιοχές ελέγχου στην Αττική, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Οι «νονοί» αποκτούν σχέσεις με επιχειρηματίες και ακολουθεί η υφαρπαγή των χρημάτων της προστασίας εν ονόματι αυτής της γνωριμίας ή βάσει «κληρονομικού δικαίου» έπειτα από υποδείξεις παλαιότερων «νονών» που ορίζουν τους διαδόχους τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αστυνομικοί, «οι “νονοί” προσκολλώνται σε μερικούς επιχειρηματίες. Οπου ανοίγουν αυτοί μαγαζιά, ακολουθούν και οι “νονοί” σαν...τσιμπούρια.Εχουν καταργηθεί οι ζώνες επιρροής των κακοποιών και έχουν αντικατασταθεί από “νονούς”...ακολούθους επιχειρηματιών ».

Ποσοστό 20% έως 50% του εγκληματικού «προσωπικού» υπολογίζεται ότι είναι αλλοδαποί, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων «νονών» και έχουν «απορροφηθεί» πλήρως από τα εγχώρια κυκλώματα.

Οι διωκτικές αρχές είχαν ελάχιστες ενδείξεις τα τελευταία χρόνια για τον «υπόγειο πόλεμο της νύχτας» και το πώς λειτουργούν οι «νονοί». Τα πιο εμφανή στοιχεία έχουν ανακύψει έπειτα από τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε καφετέρια της Πετρούπολης και σε νυχτερινά κέντρα στις οδούς Πέτρου Ράλλη, Ποσειδώνος και Λαγουμιτζή, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Επιπλέον σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει μετά τη σύλληψη, στις 13 Δεκεμβρίου 2010, στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νίκαια, ενός 44χρονου που μετέφερε με το αυτοκίνητό του βόμβα μεγάλης ισχύος με άγνωστο «παραλήπτη». Η σύλληψη παρουσιάστηκε ως «συμπτωματική», πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το συμβάν αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Οπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, «οι εκρήξεις αυτές μάς ξύπνησαν.Εχουμε καταλάβει πώς δρουν οι εκβιαστές και ξεφύγαμε από την αντίληψη ότι η...νύχτα έχει ηρεμήσει!Οι καταστηματάρχες γνωρίζουν ότι αν γίνει μια τέτοια έκρηξη, για τη διόρθωση των ζημιών θα μείνει κλειστό το μαγαζί για εβδομάδες και θα έχουν καταστραφεί οικονομικά.Ετσι λοιπόν υποκύπτουν στις συμμορίες.Ακόμη,έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από περίπου 40 επιθέσεις κατά ιδιωτών που φέρονται να έχουν χρέη στα κυκλώματα,πολλές εκ των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει τη συνδρομή του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη δράση των εκβιαστών, ενώ επιχειρούν να αντλήσουν στοιχεία από παρακολουθήσεις νυχτερινών κέντρων και με τεχνικά μέσα.

MΑΡΤΥΡΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
«Χτυπούν ανελέητα όσους από εμάς αντιδρούμε»

Τα κόλπα για τους εκβιασμούς είναι πολλά! Στέλνουν δυο-τρεις παρέες δήθεν «ευέξαπτων» πελατών στο μαγαζί,εκείνες στήνουν ψεύτικους καβγάδες, προκαλούν ζημιές ή ακόμη χτυπάνε το προσωπικό.Σε δεύτερη φάση αρχίζουν τα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα στον ιδιοκτήτη.Αφότου λοιπόν ο καταστηματάρχης πάρει το «μήνυμα»,αναγκάζεται να απευθυνθεί σε αυτόν που έχει δηλώσει «προστάτης» του μαγαζιού και ζητεί την αρωγή του.Αυτός,με το αζημίωτο,του υπόσχεται ότι«θα τακτοποιήσει το θέμα».

Πολλοί «νονοί» υλοποιούν τους εκβιασμούς τους μέσω...
εταιρικών σχέσεων με τους επιχειρηματίες.Επιβάλλουν την εκμετάλλευση των πάρκινγκ,των βεστιαρίων ή ακόμη και την τροφοδοσία των νυχτερινών κέντρων με ποτά και χαρτικά.Ενας «νονός» είχε ανοίξει σουπερμάρκετ με διάφορα είδη προκειμένου να νομιμοποιεί τη διαδικασία τροφοδοσίας.Ακόμη, αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής την τοποθέτηση «πορτιέρηδων»,οι οποίοι βεβαίως είναι «φουσκωτοί» που έχουν σχέση με τις συμμορίες,ενώ κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση σε αυτήν την...καλόπιστη επαγγελματική συνεργασία.

Οπως αναφέρει ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης,«ορισμένοι συνάδελφοί μου έχουν αρνηθεί να πληρώσουν. Κάποιοι επικαλούνται σχέσεις με αστυνομικούς, πιστεύοντας ότι διασφαλίζονται.

Νιώθουν ισχυροί και το έχουν πληρώσει. Χτυπήθηκαν ανελέητα με καταστροφικές βομβιστικές επιθέσεις. Δύο βομβιστικές επιθέσεις σε μαγαζιά της λεωφόρου Συγγρού συνδέονται με αυτού του είδους τις επιλογές.

Αλλες βομβιστικές επιθέσεις έλαβαν χώρα προκειμένου οι καταστηματάρχες να αντιληφθούν ότι ο προηγούμενος προστάτης δεν τους καλύπτει και ότι έρχεται ένας νέος που θα τους ζητήσει χρήματα».

«Ξέπλυμα» Αθήνα - Τίρανα

Πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα ποσοστά των αλλοδαπών μπράβων διοχετεύονται σε αλβανικές τράπεζες και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Οι αξιωματικοί προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να βρουν την «άκρη του νήματος» για το πώς... εξαϋλώνονται τα χρήματα από τις εισπράξεις των «νονών». Σύμφωνα με αστυνομικούς, οι περισσότεροι φέρονται να κάνουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή να διαθέτουν εισοδήματα 3.000-

4.000 ευρώ ετησίως. Η αστυνομική έρευνα εκτιμά ότι οι «νονοί» «ξεπλένουν» τα χρήματα μέσω νομιμοφανών εταιρειών ή μέσω ποσοστών που έχουν αποκτήσει σε νυχτερινά μαγαζιά. Δηλαδή πολλές φορές ο εκβιαζόμενος είναι ο... συνέταιρος του «νονού» στο μαγαζί!

Πηγή: tovima, inout.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου