Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σε δόσεις πληρώνουν το φως και το νερό



Στη λύση του διακανονισμού των λογαριασμών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ αλλά και της ΕΥΔΑΠ καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες καθώς η οικονομική κρίση τους έχει «λυγίζει» και αδυνατούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό.


Ο διακανονισμός τους χρέους σε τέτοιου είδους λογαριασμούς ίσχυε και στο παρελθόν ωστόσο ο κόσμος που επιλέγει τη συγκεκριμένη λύση αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε σημείο να σχηματίζονται και ουρές έξω από το αρμόδιο τμήμα. 

Άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές είναι μερικές από τις ομάδες που καταφεύγουν στο διακανονισμό χρεών λογαριασμών καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν ολόκληρο το ποσό.

«Χρωστάω 350 ευρώ. Δεν κατάφερα να πληρώσω τους δύο τελευταίους λογαριασμούς. Ο διακανονισμός που έκανα είναι για τρεις μήνες. Θα πληρώσω τον πρώτο μήνα 120 ευρώ, τον δεύτερο 100 και τον τρίτο 130 ευρώ», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ.. Χριστίνα, συνταξιούχος.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος, επιχειρηματίας στο επάγγελμα είπε στο ίδιο μέσο: «Η ΔΕΗ είναι μία επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πάρει με κάποιον τρόπο τα λεφτά της. 

Δεν τη συμφέρει να μην διευκολύνει τους πελάτες της, από την στιγμή που δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα, γιατί πολύ απλά, εάν τους κόψει το ρεύμα, θα τους χάσει από πελάτες και τότε δεν θα εισπράξει τίποτα, αφού η νομική διεκδίκηση των ποσών θα της κοστίσει πολλά περισσότερα».

Όσον αφορά το διακανονισμό που γίνεται αφότου έχει κοπεί η παροχή ρεύματος εξαιτίας χρεών, συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι διακανονισμός αποπληρωμής, σε περίπτωση που η ΔΕΗ κόψει την παροχή λόγω οφειλών, δεν γίνεται, παρά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο Δημήτρης είναι λογιστής σε ιδιωτική εταιρεία. Σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας, το ρεύμα «κόπηκε». 

«Δεν μας κάνουν διακανονισμό. Ζητούν όλο το ποσό για να συνεχίσουν την παροχή. Καλό θα ήταν να είχαμε κάνει τον διακανονισμό πριν φτάσουμε σε σημείο να το “κόψουν”. Τώρα απλά πρέπει να συγκεντρώσουμε το ποσό και να ξεχρεώσουμε», τόνισε ο κ. Δημήτρης λογιστής σε ιδιωτική εταιρία.

Μολαταύτα, ακόμη και αν γίνει ο διακανονισμός αρκετοί είναι εκείνοι που δεν καταφέρνουν ούτε και τότε να αποπληρώσουν και στο τέλος να κόβεται η παροχή ρεύματος. 

Στελέχη της ΔΕΗ, δήλωσαν στο ΑΠΕ πως καλύτερο είναι οι καταναλωτές να φροντίζουν όσο μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς διότι σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται ο διακανονισμός να φέρει σημαντικότερα προβλήματα.