Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς άδεια 14 από τους 15 ζωολογικούς κήπους στην Ελλάδα

Τα συμπεράσματα-σοκ διεθνούς έκθεσης για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους δημοσιοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο. Τα μέτρα προστασίας των επισκεπτών από κινδύνους τραυματισμού ή μετάδοση ασθενειών από τα ζώα είναι ελλιπέστατα, ενώ 3 στους 4 ζωολογικούς κήπους παραβιάζουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για συμβολή σε δραστηριότητες προστασίας της βιοποικιλότητας, όπως επιστημονική έρευνα ή προγράμματα στη φύση.


Η έκθεση επισημαίνει πως πολλοί από τους περιφραγμένους χώρους είναι ανθυγιεινοί και παραβιάζουν τις απαιτήσεις για διαφύλαξη της υγείας των ζώων και για ανεκτές συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ οι απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/22 για τους ζωολογικούς κήπους παραβιάζονται συστηματικά και είναι αμφίβολο αν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στην ελληνική νομοθεσία.

Άλλωστε, 14 από τους 15 ελληνικούς ζωολογικούς κήπους λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Born Free Foundation για λογαριασμό του ευρωπαϊκού δικτύου ζωοφιλικών οργανώσεων ENDCAP ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

«Στα θέματα των ζωολογικών κήπων, η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αιχμαλωσία ζώων και η αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, δύσκολα μπορεί να είναι χωρίς καθόλου προβληματικές όψεις. Προκαλεί, όμως, σοβαρότατη ανησυχία η διαπίστωση ότι στους ζωολογικούς κήπους της Ελλάδας του 2011, πρακτικά δεν υπάρχει καθόλου κρατική εποπτεία και δεν προστατεύονται ούτε οι άνθρωποι ούτε τα ζώα. Η πρακτική του υπουργείου να κλείνει τα αυτιά του στις προτάσεις και τις καταγγελίες των ζωοφιλικών οργανώσεων, εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Επιδιώκουμε να ενισχυθούν οι πιέσεις για στοιχειώδη νομιμότητα και βιώσιμους όρους λειτουργίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου