Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αύριο η πρώτη επίσημη συνάντηση της G20

Στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί αύριο η πρώτη επίσημη διήμερη συνάντηση της Ομάδας των 20 υπό γαλλική προεδρία, με στόχο να εξασφαλισθεί η σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις χώρες- μέλη ως προς «τη διάγνωση και τη σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων» βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

«Εφ' όσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, γύρω από τους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για την ώρα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούν στους οικονομικούς κύκλους στο Παρίσι, μια «πιθανή» συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά το διήμερο γύρω από πέντε οικονομικούς δείκτες: ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, συναλλαγματικά αποθέματα, έλλειμμα και δημόσιο έλλειμμα και χρέος, ιδιωτική αποταμίευση.

Εφ' όσον επιτευχθεί μια από κοινού εκτίμηση τουλάχιστον στους παραπάνω δείκτες, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στο «μεγάλο έργο των μεταρρυθμίσεων» τόσο στην οικονομική διακυβέρνηση όσο και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, δεδομένου ότι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομιών των κρατών-μελών της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου