Σταδιακή οικονομική ανάκαμψη παρατηρείται στην Κύπρο, με τον ρυθμό
ανάπτυξης να προβλέπεται μεταξύ 1,5 και 2% για το 2011 και με ευνοϊκές
προοπτικές για συνέχιση της ανοδικής πορείας το 2012, σύμφωνα με τα
προκαταρκτικά συμπεράσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα συμπεράσματα παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Γουές Μακ-Γκρου, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ , που επισκέφθηκε την Κύπρο. Ωστόσο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ δήλωσε ότι η πρόκληση της οικονομικής πολιτικής για την Κύπρο είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η ανατροπή της αυξητικής τάσης του δημοσίου χρέους.
Είπε επίσης ότι η διατήρηση της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών προϋποθέτει διαρθρωτικά μέτρα, με στόχο τη συγκράτηση της αύξησης των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και του κρατικού μισθολογίου.
Ο κύριος Μακ-Γκρου μίλησε θετικά για τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι θα ήταν προτιμότερο οι μεταρρυθμίσεις να στοχεύουν περισσότερο στη συγκράτηση των δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων.
Επισήμανε ακόμη ότι η μακροχρόνια ευημερία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της ανάπτυξής της ως διεθνές επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο στηριγμένο σε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μακ- Γκρου ανέφερε ότι «αισθανόμαστε ότι οι κίνδυνοι στο τραπεζικό τομέα είναι διαχειρίσιμοι, αν και η έκθεση της Κύπρου στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά στις τράπεζες. Οι κυπριακές τράπεζες λόγω συντηρητικού χαρτοφυλακίου και καλής εποπτείας διαθέτουν ισχυρά αναχώματα αντιμετώπισης των οποιοδήποτε κινδύνων», σημείωσε.
Σχετικά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί κρατική στήριξη. «Η μόνη στήριξη που μπορεί να χρειαστεί είναι στο θέμα της ρευστότητας η οποία μπορεί να γίνει μέσω των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», επεσήμανε ο ίδιος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου