Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γ.Παπανικολάου: Η γραφειοκρατία σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη

Ως "σπονδυλική στήλη της πραγματικής οικονομίας και τον πιο σημαντικό πόλο ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας χαρακτήρισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. Α. Ταγιάνι έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Παπανικολάου σχετικά με τις δυσκολίες που θέτει η γραφειοκρατία στην ίδρυση μιας επιχείρησης (στην Ελλάδα απαιτούνται 15 μέρες όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τις 10, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως το Βέλγιο απαιτείται μόλις 1,5 μέρα) σημείωσε πως τα γραφειοκρατικά εμπόδια μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών και ανακοίνωσε περιοδεία στα κράτη μέλη όπου θα συζητήσει με τους ηγέτες των χωρών την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ομοιόμορφου επιχειρηματικού πλαισίου στην Ευρώπη και την περαιτέρω στήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. 

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ίδρυση γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης σε Κίνα και Ινδία προκειμένου να ενημερώνονται οι επιχειρηματίες των κρατών αυτών για τις δυνατότητες επένδυσης στην Ευρώπη.

Παράλληλα με την ανάγκη εξάλειψης των διοικητικών προβλημάτων ο Ιταλός Επίτροπος ανακοίνωσε μία "Δράση για τις ΜΜΕ" από την οποία θα διατεθούν συνολικά 80 δις ευρώ στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή εξήγγειλε στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών μέσω της πρότασης για μείωση της φορολογίας στον τομέα αυτό.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε στην παρέμβασή του την σημασία της δυνατότητας δανεισμού των ΜΜΕ για να απαντήσει ο κ. Ταγιάνι πως η Επιτροπή έχει θέσει σε λειτουργία ένα φόρουμ συζήτησης μεταξύ επιχειρηματιών ΜΜΕ και οικονομικών παραγόντων όπου εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η Ευρώπη ρίχνει το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ώρα που στην Ελλάδα τα λουκέτα, ιδίως σε αυτή την κατηγορία, πέφτουν βροχή. Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας χωρίς τη στήριξη της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας δεν νοείται. Χρειάζεται η ανάλογη πολιτική βούληση ώστε η χώρα μας να είναι παρούσα και να εκμεταλλεύεται κατάλληλα κάθε σχετική πρωτοβουλία όπως αυτές που ανέφερε ο Επίτροπος".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου