Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πέταξαν άγαλμα Φαραώ στα σκουπίδια!

Ο επικεφαλής των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων δήλωσε σήμερα ότι ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα του Φαραώ Ακενατόν, που εκλάπη τον περασμένο μήνα από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, βρέθηκε κοντά σε ένα κάδο απορριμμάτων από έναν έφηβο που το παρέδωσε στις αρχές.

Ενώ η εξέγερση μαινόταν γύρω από το κτίριο, οι κλέφτες κατάφεραν να διεισδύσουν στο μουσείο και να αρπάξουν αρκετές αρχαιότητες μεγάλης αξίας.

Ένας νεαρός διαδηλωτής 16 ετών βρήκε το άγαλμα του Ακενατόν κοντά σε έναν κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που υποχρέωσαν τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

«Αυτό το άγαλμα, ένα από τα πιο ωραία που υπάρχουν για τον Ακενατόν, αναδεικνύει το ταλέντο των αιγυπτίων καλλιτεχνών της εποχής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Χαουάς.
Το πολύτιμο γλυπτό θα υποβληθεί σε συντήρηση και αποκατάσταση και θα εκτεθεί και πάλι.
Ο Ακενατόν κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου πριν από 3.400 χρόνια, την 18η δυναστεία. Κατά τη βασιλεία του έγινε μια προσπάθεια να εισαχθεί ο μονοθεϊσμός, και αυτή χαρακτηρίστηκε από έντονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Αναλύσεις DNA σε μούμιες έδειξαν πέρυσι ότι ήταν ο πατέρας του Φαραώ Τουταγχαμών.

Αρκετά αντικείμενα ανακτήθηκαν μετά την κλοπή αυτή που έγινε από προφανώς έμπειρους λωποδύτες που εισήλθαν στο Μουσείο σπάζοντας μια γυάλινη οροφή. Ωστόσο, λείπουν ακόμη ένα άγαλμα του Τουταγχαμών με ακόντιο, ένα άγαλμα της βασίλισσας Νεφερτίτης, καθώς και διάφορα άλλα αρχαία αντικείμενα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου