Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Πίσω στο χρόνο, στις ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας ταξιδεύουν οι μικροί επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Διάσημοι αλλά και αφανείς επιστήμονες, μυθικά πειράματα, ίντριγκες και αντιδικίες υφαίνουν έναν αόρατο ιστό γεγονότων που οδήγησαν στην εξέλιξη της επιστήμης στη σημερινή της μορφή!

Κάθε Σάββατο και Κυριακή έως 27 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πειράματα - Ώρα: 13:30 – 14:10
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

* Η αρχή του Αρχιμήδη: Η λύση του μυστηρίου της κορώνας του βασιλιά και η ανακάλυψη της άνωσης από τον Αρχιμήδη. Γιατί τα σώματα είναι ελαφρύτερα μέσα στο νερό; Τίνος ήταν τελικά ο «Δύτης του Καρτέσιου»;
* Η μηχανή του Ήρωνα: Αιώνες πριν την εφεύρεση της ατμομηχανής, ο Ήρωνας από την Αλεξάνδρεια μετατρέπει τη δύναμη του ατμού σε κίνηση και φτιάχνει την πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Δείτε πώς έμοιαζε!
* Η πτώση των σωμάτων: Τα πειράματα του Γαλιλαίου από τον πύργο της Πίζας: μύθος ή πραγματικότητα; Τι είναι οι σωλήνες του Νεύτωνα και τι μας δείχνουν για την πτώση των σωμάτων; Η επαλήθευση της υπόθεσης του Γαλιλαίου στη Σελήνη από το πλήρωμα του Apollo 15 το 1971.
* Η πρώτη εικόνα κυττάρων: Ποιος είδε πρώτος τα κύτταρα και γιατί τα ονόμασε «κελιά» (cells); Τι πίστευαν οι επιστήμονες για τους ζωντανούς οργανισμούς πριν από 500 χρόνια;
* Κίνηση Μπράουν: Το παράξενο φυσικό φαινόμενο που έδωσε το βραβείο Νομπέλ στον Αϊνστάιν το ανακάλυψε ένας βιολόγος!

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους - Ώρα 16:30 – 17:30
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

* Το εκκρεμές του Νεύτωνα: Μικροί και μεγάλοι μπορούν να κατασκευάσουν ένα εκκρεμές το οποίο θα αποτελείται από 5 σφαίρες. Με τη βοήθειά του ο Νεύτωνας μελέτησε την κρούση και τη μεταφορά ορμής από σφαίρα σε σφαίρα.
* Οι ηλιακές κηλίδες του Γαλιλαίου: Φημολογείται ότι ο Γαλιλαίος τραυμάτισε σοβαρά την όρασή του στην προσπάθειά του να παρατηρήσει τις ηλιακές κηλίδες. Στη δραστηριότητα αυτή θα μάθετε γι’ αυτές μέσα από τη ζωγραφική.

Μικρές Ιστορίες Επιστήμης - Ώρα 17:30 – 18:00
(προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

* Η άγνωστη ζωή του Γαλιλαίου: Και όμως κινείται; Μία εντυπωσιακή αφήγηση γεμάτη πολιτικές ίντριγκες, θρησκευτικές διαμάχες και συνομωσίες, μυστικιστικά μαθηματικά, πειράματα που ίσως και να μην έγιναν ποτέ και το μύθο γύρω από το πείραμα του Πύργου της Πίζας. Γιατί ο Γαλιλαίος πίστεψε το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου, τι ανακάλυψε με το τηλεσκόπιό του και για ποιους λόγους τον καταδίκασε η φοβερή Ιερά Εξέταση; Θα ταξιδέψουμε μαζί στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα για να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του πολύ γνωστού σε όλους μας Γαλιλαίου.

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Τηλ: 210 9469600
Fax:210 9417372
Email:admin@eugenfound.edu.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου