Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Γ. Παπανικολάου στο Θ. Φουσκίδη

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, ζητά την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των ευρωεκλογών στη χώρα μας, θέτοντας ευθέως θέμα σταυροδοσίας των υποψήφιων. Παράλληλα, σχολιάζει την περιβόητη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, κάνοντας λόγο για εξωθεσμική παρέμβαση και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. «Υπάρχει Έλληνας που να μην αισθάνθηκε υποτελής;», αναρωτιέται. Ο ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστροφής Ρουσόπουλου στην Ν.Δ., ξεκαθαρίζει ότι η τελική απόφαση ανήκει στα όργανα του κόμματος, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητά του πως ο Α. Σαμαράς θα είναι σύντομα πρωθυπουργός.


-Ένας από τους βασικούς τομείς αρμοδιότητός σας είναι το μεταναστευτικό. Υπάρχει τελικά λύση για την χώρα μας;

«Δυστυχώς η κατάσταση για τη χώρα μας είναι δραματική αναφορικά με το μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Δεχόμαστε ένα τεράστιο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας. Ως εκ τούτου είναι επείγουσα ανάγκη για τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Απαιτείται πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αξιοποίηση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που μπορούμε να αντλήσουμε από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία, έμπρακτη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ιδίως την Τουρκία, και βεβαίως εκσυγχρονισμό των εθνικών μας δομών για την υποδοχή παρανόμων μεταναστών και την παροχή ασύλου».


-Ο «Καλλικράτης» προβλέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών. Ποια είναι η θέση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα; Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα;

«Με την αλλαγή αυτή προφανώς εκείνη την περίοδο των εκλογών η συζήτηση θα απομακρυνθεί από τα ευρωπαϊκά θέματα, αφού είναι φυσικό τα τοπικά ζητήματα να είναι πιο οικεία στον ψηφοφόρο απ’ ό,τι τα ευρωπαϊκά. Πιστεύω, δε, ότι ίσως ήρθε η ώρα να καθιερώσουμε και στην Ελλάδα, αυτό που ισχύει και σ’ άλλες χώρες. Να προβλέψουμε δηλαδή και για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών τη δυνατότητα του ψηφοφόρου να επηρεάζει με σταυροδοσία τη σειρά των υποψηφίων που τελικά εκλέγονται. Αυτή είναι η πρότασή μου την οποία και θα καταθέσω άμεσα στα αρμόδια όργανα του κόμματος».


-Πιστεύετε πως ο Θ. Ρουσόπουλος έχει θέση στη Ν.Δ.;

Τα όργανα του κόμματος αποφασίζουν για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».


-Πώς κρίνετε τα σενάρια ανάληψης κεντρικού ρόλου από τον Κώστα Καραμανλή;

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς καταθέτουν πλήρες σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Άλλωστε, δεν πρέπει ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων και ιστορικά δικαιωμένων επιλογών. Για να μην ξεχνιόμαστε: Ποιος έβαλε την Ελλάδα στην Ε.Ε; Ποιος αντιτάχθηκε στο σχέδιο Ανάν; Ποιος είπε το ιστορικό όχι στο Βουκουρέστι; Ακριβώς λοιπόν επειδή ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το σεβασμό πρωτίστως στην εθνική μας κυριαρχία, ο ελληνικός λαός σύντομα θα εμπιστευτεί και πάλι τη Νέα Δημοκρατία και θα εκλέξει πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Στην προσπάθεια αυτή συντασσόμαστε όλοι, και φυσικά και ο πρώην πρωθυπουργός».


-Μιλήσατε για την εθνική μας κυριαρχία. Υπονοείτε κάτι;

«Δεν υπονοώ απλώς, μιλάω καθαρά. Υπάρχει Έλληνας που δεν αισθάνθηκε υποτελής όταν παρακολούθησε τη συνέντευξη της τρόικας την περασμένη Παρασκευή; Πού ακούστηκε ξανά τέτοια εξωθεσμική παρέμβαση; Ποιος τους έδωσε τέτοιο δικαίωμα; Η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει αντί ‘δήθεν’ να διαμαρτύρεται, να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού. Αλήθεια , στην Ιρλανδία που αντιμετωπίζει τα ίδια με εμάς προβλήματα, υπήρξε αντίστοιχη συμπεριφορά των δανειστών της; Προφανώς και όχι, γιατί απλούστατα κανείς Ιρλανδός δεν το επέτρεψε».



Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα metro 15/02/2001

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου