Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Fast track» στις άδειες επαγγελμάτων και ίδρυση επιχειρήσεων


Σε απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση επαγγελματικών αδειών και την ίδρυση επιχειρήσεων στοχεύουν οι αλλαγές που προωθούνται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2011. Βήμα της Κυριακής, με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση οι δημόσιες υπηρεσίες θα υποχρεούνται σε έκδοση τελικών πράξεων για την άσκηση επαγγέλματος μέσα σε 50 ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών.

Εάν δεν συμβεί αυτό στο διάστημα των 50 ημερών, η αίτηση εγκρίνεται σιωπηρά και θα θεωρείται ότι η άδεια έχει χορηγηθεί, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Στόχος είναι μεταξύ άλλων η μείωση όχι μόνο της γραφειοκρατίας αλλά και της διαφθοράς στο Δημόσιο, με την έμμεση «κατάργηση» του «γρηγορόσημου».

Παράλληλα, η διαδικασία αναμένεται να απλουστευτεί με την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεως που θα κωδικοποιούν και θα αναδιαμορφώνουν τους διαφορετικούς τύπους αδειών.

Χαρακτηριστικά, σε μελέτη του υπουργείου αναφέρεται ότι για την άσκηση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου υπάρχουν 38 διαφορετικοί τύπο αδειών, για τους μηχανικούς αυτοκινήτων 67 διαφορετικοί τύπου και για το επάγγελμα τους χειριστή μηχανημάτων 68.

Σύμφωνα με το