Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Χάκερ εισέβαλαν στο ελληνικό μητρώο συναλλαγών για τις εκπομπές άνθρακα


Με αλλεπάλληλες εισβολές τους στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ, άγνωστοι χάκερ έκλεβαν τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα από 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λόγω των συνεχών κυβερνοεπιθέσεων, οι συναλλαγές διακόπτονται για μία εβδομάδα.

Οι συναλλαγές αναστέλλονται από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 26 Ιανουαρίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι χάκερ έκλεβαν τα δικαιώματα ρύπων από τα εθνικά μητρώα συναλλαγών, με σκοπό να τα μεταπωλήσουν.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής, επιθέσεις δέχθηκαν τα εθνικά μητρώα 14 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι τα μητρώα των 14 κρατών-μελών δεν είναι ασφαλή, ζητώντας τη μέτρα για την αποκατάστασή τους.

Η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο χάκερ. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις τα εθνικά μητρώα της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις δεν ήταν όμως το μόνο πρόβλημα: Το 2008 και το 2009, το χρηματιστήριο ρύπων υπήρξε θύμα μεγάλης απάτης με τον ΦΠΑ, την οποία η Εuropol αποτιμά περί τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πρόταση της Επιτροπής, που υιοθετήθηκε το 2009, τα εθνικά μητρώα συναλλαγών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα ευρωπαϊκό μητρώο.

Το σύστημα αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε χρόνο η ΕΕ παρέχει κάθε χρόνο ποσοστώσεις εκπομπής, τις οποίες τα κράτη αναδιανέμουν στις βιομηχανίες τους. Τα δικαιώματα CO2 υπολογίζονται και καταγράφονται στα εθνικά μητρώα. Αν οι βιομηχανίες χρειάζονται περισσότερα δικαιώματα ρύπων, μπορούν να τα αγοράζουν από εταιρείες που έχουν πλεόνασμα δικαιωμάτων.

Προς το παρόν τα κράτη μέλη παρέχουν δωρεάν τα δικαιώματα ρύπων στις βιομηχανίες, όμως από το 2013 θα πληρώνουν οι ίδιες οι εταιρείες.

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ ανήλθαν το 2010 σε 90 δισ. ευρώ.