Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

10 κροίσοι του πλανήτη που γεννήθηκαν πάμφτωχοι

Ξεκίνησαν από χαμηλά κι έφτασαν στην κορυφή. Δεν είχαν εύπορους γονείς, αλλά πλέον είναι σε θέση να συντηρήσουν οικονομικά αρκετές από τις επόμενες γενιές τους. Ο λόγος για δέκα κροίσους του πλανήτη, οι οποίοι παρότι έζησαν φτωχά παιδικά χρόνια περιβάλλονται πλέον σήμερα από λάμψη και πλούτο.

Τους δισεκατομμυριούχους που ξεκίνησαν από το μηδέν κι έφτασαν στο σημείο να τρώνε με χρυσά κουτάλια καταγράφει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Businessweek.

Πρώτος στη λίστα είναι ο 77χρονος Sheldon Adelson ο οποίος μεγάλωσε σε μία οικογένεια όπου ο πατέρας δούλευε ως ταξιτζής. Άρχισε να εργάζεται ως εφημεριδοπώλης στην ηλικία των 12 και αργότερα παράτησε το σχολείο για να γίνει ρεπόρτερ, πωλητής ειδών τουαλέτας σε μοτέλ, κτηματομεσίτης, κλπ. Η τύχη του άλλαξε όταν ήρθε σε επαφή με την Comdex, μία ετήσια εμπορική έκθεση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνέχισε την πορεία του χτίζοντας στο Λας Βέγκας ξενοδοχεία και καζίνο.

Ακολουθεί ο 66χρονος John Paul DeJoria που γεννήθηκε από γονείς μετανάστες και είχε δύσκολα παιδικά χρόνια περνώντας ένα διάστημα της ζωής του σε μία ανάδοχη οικογένεια στο ανατολικό Λος Άντζελες. Εργάστηκε ως κλητήρας και υπάλληλος σε βενζινάδικο για να στήσει τελικά μια επιχείρηση προϊόντων για τα μαλλιά, με αρχικό κεφάλαιο μόλις 700 δολάρια!

Στην τρίτη θέση του καταλόγου βρίσκεται ο επίσης 66 ετών Larry Ellison, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν από ανύπαντρη μητέρα, η οποία ζήτησε από τους θείους του να τον μεγαλώσουν στο Σικάγο. Ωστόσο μετά από πολλές δουλειές του ποδαριού ίδρυσε το 1977 μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού την Oracle.

Ακολουθεί ο 64χρονος Harold Hamm που μεγάλωσε αρμέγοντας αγελάδες, ταΐζοντας κότες και μαζεύοντας τα αυγά τους. Στην ηλικία των 20, αγόρασε ένα υδροφόρο όχημα για να μεταφέρει διατρητικά υγρά και να προμηθεύει τις μονάδες γεώτρησης. Αυτή ήταν η επιχείρηση που εξελίχθηκε στην Continental Resources.

Στη λίστα φιγουράρει και ο 89χρονος George Joseph, γιος ιδιοκτήτη λιβανέζικου εστιατορίου στη Δυτική Βιρτζίνια. Όταν αποφοίτησε, ξεκίνησε να εργάζεται στην Occidental Life σαν αναλυτής συστημάτων το πρωί και σαν ασφαλιστής το βράδυ. Το 1962 ίδρυσε την Mercury General στο Λος Άντζελες και τη μεταμόρφωσε σε μια κερδοφόρο επιχείρηση με έσοδα 3,1 δισ. δολαρίων το 2009.
Έπεται ο Kirk Kerkorian (93 ετών). Οι γονείς του ήταν Αρμένιοι μετανάστες. Κέρδισε τα πρώτα σοβαρά χρήματα, πετώντας με βομβαρδιστικά αεροσκάφη, αλλά τελικά τον κέρδισε ο κατασκευαστικός κλάδος, και είναι υπεύθυνος για την κατασκευή πολλών από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του Λας Βέγκας.

Γιος ενός υδραυλικού και μιας σερβιτόρας ο 75χρονος Kenneth Langone δούλευε σαν σκαφτιάς ή βοηθός στο γκολφ ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Bucknell. Στη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με τον Bernard Marcus και ξεκίνησαν την Home Depot (HD) εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1981.

Περίοπτη θέση στη λίστα κατέχει ο 71χρονος Ralph Lauren που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να υπηρετήσει στο στρατό. Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Brooks Brothers, κι έπειτα δούλεψε σκληρά ως πωλητής γραβατών. Στη συνέχεια ξεκίνησε να σχεδιάζει γραβάτες και αργότερα ξεκίνησε την Polo (RL) με κεφάλαια 50.000 δολαρίων που δανείστηκε από τον σχεδιαστή Norman Hilton.

Ο 57χρονος Howard Schultz μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες του Μπρούκλιν, με ένα πατέρα που δούλευε ως εργάτης πότε στη μία και πότε στην άλλη δουλειά. Μετά το Λύκειο δούλεψε στη Xerox και το 1979 έγινε γενικός διευθυντής για τη σουηδική εταιρεία καφέ φίλτρου Hammarplast. Αυτή η δουλειά τον έφερε κοντά στην Starbucks Coffee Co.

Από τον κατάλογο του Business δεν θα μπορούσε να λείπει η βασίλισσα των τοκ σόου Oprah Winfrey. Γεννήθηκε στο Μισισίπι σε απόλυτη φτώχεια και μεγάλωσε στο Μιλγουώκι. Στα 19 της χρόνια προσελήφθη ως η πρώτη Αφρο-αμερικανή ανταποκριτής της τηλεόρασης του Νάσβιλ. Το 1983, έφυγε για το Σικάγο για να ξεκινήσει το talk show AM Chicago που αργότερα μετονομάστηκε σε The Oprah Winfrey Show.


Πηγή: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου