Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τους Ρώσους για τον ενταφιασμό της σορού του Λένιν

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ρώσων επιθυμούν η σορός του Λένιν να αποσυρθεί από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και να ταφεί, αναφέρει στο δικτυακό του τόπο το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, το οποίο οργάνωσε μια διαβούλευση με την ευκαιρία της 87ης επετείου του θανάτου του πατέρα της μπολσεβικικής επανάστασης.

Στην ερώτηση «Υποστηρίζετε την ιδέα του ενταφιασμού του Λένιν;», σχεδόν 70% των συμμετεχόντων απάντησαν «ναι» σε σύνολο 258.354 ψηφοφόρων, οι οποίοι καταμετρήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στη διεύθυνση που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέμα αυτό (http://www.goodbyelenin.ru/).

Η διεύθυνση του δικτυακού τόπου αποτελεί αναφορά στην ταινία Good Bye Lenin! (2003) με θέμα τη ζωή στην Ανατολική Γερμανία κατά την κομμουνιστική εποχή.
Το θέμα του ενταφιασμού της σορού του Λένιν επανέρχεται τακτικά στη Ρωσία μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος το 1991, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του. Ο Λένιν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924.

Ωστόσο ουδείς ηγέτης της χώρας έχει τολμήσει ως τώρα να πάρει την απόφαση αυτή, καθώς ο πρώην ηγέτης των μπολσεβίκων εξακολουθεί να τιμάται από πολλούς Ρώσους, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 11,57% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 2007, και ο υποψήφιός του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έλαβε 17,72% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Ένας υπεύθυνος του Κρεμλίνου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές Αρχές δεν σχεδιάζουν προς το παρόν να απομακρύνουν τη σορό του Λένιν από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας.

Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκτιμά επίσης ότι είναι πρόωρο να ενταφιαστεί ο επαναστάτης.

Από την άλλη πλευρά, η πρώην σοβιετική διαφωνούσα Λιουντμίλα Αλεξέγεβα εκτιμά ότι κανένας εκσυγχρονισμός ή εκδημοκρατισμός της Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει όσο δεν αποσύρονται από την Κόκκινη Πλατεία η σορός του Λένιν και αυτή του Στάλιν, ο τάφος του οποίου βρίσκεται κοντά στο μαυσωλείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου