Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες Ολλανδοί φοιτητές διαδήλωσαν κατά των περικοπών στην Παιδεία ... στην Ελλάδα σιωπή


Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές και καθηγητές διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Χάγη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της ολλανδικής κυβέρνησης στην Παιδεία.

«Δεν καταλαβαίνω την κυβέρνηση που δηλώνει ότι η εκπαίδευση δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδα και μετά την κάνει χειρότερη» δήλωσε ο Σάιμπολε Νόορντα, πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών Πανεπιστημίων (VSNU).

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο και το υπουργείο Παιδείας. Η αστυνομία παρενέβη με πεζούς και έφιππους αστυνομικούς.

Οι διαδηλωτές ήταν 11.000 σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι συμμετέχοντες και οι Ενώσεις τους  μιλούν για 20.000 άτομα.

Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από το 2012, ζητώντας από τους φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν εγκαίρως τις σπουδές τους να πληρώνουν 3.000 ευρώ κάθε χρόνο για την εγγραφή τους. Το ποσό της εγγραφής είναι 1.672 ευρώ.

Το μέτρο αφορά τους φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια τις τριετείς σπουδές ή όσους δεν ολοκληρώνουν μέσα σε δύο χρόνια τη μονοετή φοίτησή τους, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Γιομπ Σλοκ.

«Το μέτρο επηρεάζει περίπου 70.000 φοιτητές, δηλαδή περισσότερο από 10% του συνόλου» δήλωσε ο Γκάι Χέντρικς, από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με τη VSNU τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταβάλουν ετησίως στην κυβέρνηση 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή που καθυστερεί να αποκτήσει πτυχίο. Αυτό το «πρόστιμο» όμως θα οδηγήσει στην απόλυση 2.500 καθηγητών.

«Θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά στην εκπαίδευση για να την κάνουμε καλύτερη» υποσχέθηκε ο Σλοκ, υποστηρίζοντας ότι τα πανεπιστήμια θα αποφασίσουν μόνα τους πώς θα επενδύσουν τα κονδύλια.