Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας στη Νομική

Εμπλοκή στη μετακίνηση των μεταναστών γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα. Δεν αναμένεται να γίνει μετακίνηση το βράδυ. Οι μετανάστες είναι κλειδωμένοι μέσα στη Νομική, ενώ η αστυνομία δεν επιτρέπει να περάσει φαγητό μέσα από τα delivery ούτε για τους αλληλέγγυους στους μετανάστες. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής με ειρηνικό τρόπο!

 

Ακολουθεί το χρονικό από το in.gr μέχρι τις 00.30 το βράδυ:

Θετικά κατέληξαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις για το θέμα των 300 μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης συμφωνήθηκε οι απεργοί πείνας να μετακινηθούν συντεταγμένα, σε πορεία, μαζί με όσους τους συμπαραστέκονται, στο κτίριο το οποίο είχαν προτείνει αρχικώς οι πρυτανικές αρχές.

Οι μετανάστες αποχωρούν από ώρα σε ώρα για το κτίριο της οδού Πατησίων. Θα συνοδεύονται από πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Διακριτική παρουσία στην πορεία θα έχει και η αστυνομία.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε βίαιη εκκένωση του κτιρίου, έπειτα από το ναυάγιο που υπήρξε το μεσημέρι και το αίτημα των πρυτανικών αρχών που ακολούθησε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το μεσημέρι, τα λεωφορεία που εστάλησαν από τον πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της Νομικής για να παραλάβουν τους μετανάστες, έφυγαν άδεια αφού οι τελευταίοι ψήφισαν κατά της αποχώρησης.

Στο κείμενό τους οι μετανάστες ανέφεραν τους τρεις λόγους άρνησης:

1. Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.

2. Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.

3. Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση. Αμέσως μετά ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί.»

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου. Ακολούθησε ένα πολύωρο «θρίλερ» διαπραγματεύσεων έξω από τη Νομική, με το κτίριο περικυκλωμένο από αστυνομικούς και την περιοχή αποκλεισμένη.

Διαβάστε παρακάτω το χρονικό των γεγονότων που ακολούθησαν, όπως τα μετέδωσε το in.gr (ώρες κατά προσέγγιση):

17:30 Ο χώρος της Νομικής έχει περικυκλωθεί από κλούβες της Αστυνομίας.

18:00 Στην περιοχή, που οριοθετείται από τους δρόμους Ομήρου, Σκουφά, Ασκληπιού, Πανεπιστημίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και η προσέγγιση πεζών, ακόμη και δημοσιογράφων.

Δύο εισαγγελείς βρίσκονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ένας βρίσκεται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».

18:30 Προσυγκεντρώσεις στην Πλατεία Εξαρχείων και στα Προπύλαια. Συγκέντρωση διοργανώνεται και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ακούγοντας παράλληλα τις θέσεις τους.

Ο Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση άργησε να λάβει αποφάσεις, με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «σήμερα αυτή να βρίσκεται προ οργανωμένου σχεδίου».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτίριο.

Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός.

Επικοινωνία υπήρξε και με μεταναστευτικές οργανώσεις, στις οποίες διαμηνύθηκε πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά και πως οι κινήσεις δεν αφορούν συνολικά στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

19:00 Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο. Διαδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιούνται σε Ηράκλειο και Χανιά.

Τη Νομική προσέγγισαν άνδρες της ομάδας Δέλτα, με επικεφαλής ένα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα εισαγγελέα. Συνομίλησαν με τον Αλέκο Αλαβάνο (Μέτωπο), τον Θ.Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Νίκο Γιαννόπουλο. Στη Νομική βρίσκεται και ο Π.Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.

19:30 Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ως αυτήν την ώρα ανάμεσα στον εισαγγελέα και τους εκπροσώπους των μεταναστών.

Οι μετανάστες δείχνουν να υπαναχωρούν και να δέχονται την μετεγκατάσταση, αλλά υπό όρους: Να μην φρουρείται το κτίριο από την αστυνομία, να επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης και να μην καταγράφονται ονόματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής είχε συνάντηση στο υπουργείο με εκπροσώπους μεταναστών, ζητώντας τους ουσιαστικά να μεσολαβήσουν προκειμένου να υπάρξει λύση του αδιεξόδου.

Κατέφθασαν ο πρόεδρος και μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου.

20:30 Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται παράλληλα με τον αποκλεισμό ευρείας ακτίνας γύρω από τη Νομική Σχολή. Εντός του κλοιού και κυρίως στα Προπύλαια, παραμένουν κυρίως μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης προς τους μετανάστες απεργούς.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και συγκρότησαν πορεία. Η πορεία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για να «γυρίσει» στο σημείο αφετηρίας της.

21:00 Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο πρύτανης Θ.Πελεγρίνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μόνο εμπόδιο για τη μεταφορά των μεταναστών είναι πλέον το κτίριο μετεγκατάστασης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να μείνουν στο κτίριο το οποίο είχε οριστεί αρχικά.

21:30 Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου όπου πρόκειται να μεταφερθούν οι μετανάστες συμφώνησε για τη μετεγκατάστασή τους και επιθυμεί να συζητήσει με τους μετανάστες.

Ο πρύτανης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Έκκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Την κρίσιμη αυτή στιγμή, καλούμε την Κυβέρνηση, όλα τα Πολιτικά Κόμματα αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να μην χρειαστεί η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Νομική Σχολή».

22:00 Εικόνα εκ νέου εμπλοκής, με νέους όρους ή άλλους που αποσύρονται.

Μετανάστες ανέβηκαν στην ταράτσα της Νομικής φωνάζοντας συνθήματα.

23:00 Πληροφορίες για συμφωνία. Σε συνέλευση οι μετανάστες.

Διυπουργική στη Βουλή

Από τις 5 το απόγευμα βρίσκονταν σε εξέλιξη έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και τον θάλαμο επιχειρήσεων, αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Νταβός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον Χρήστο Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου, ζήτησε να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική. Η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους, είπε.

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «επανέλαβε στην κ. Παπαρήγα την απόλυτη δέσμευση της Κυβέρνησης και το σεβασμό της στο Νόμο που προστατεύει το Πανεπιστημιακό Άσυλο» και ζήτησε «τη συμβολή του ΚΚΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση».

Επίθεση ΝΔ κατά Αλαβάνου

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε δήλωση του κ. Αλαβάνου, σύμφωνα με την οποί: «όποιος λέει, όπως ο κ. Σαμαράς, να προχωρήσουμε στην κατάργηση του ασύλου δεν είναι Έλληνας», υπογραμμίζοντας ότι η λέξη άσυλο στα αγγλικά είναι «asylum».

Η ΝΔ επιτέθηκε στον κ. Αλαβάνο σημειώνοντας: «Ο κ. Αλαβάνος έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη».

Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος, σε άλλη του δήλωση, χαρακτήρισε «όχι και τόσο εύστοχη επιλογή» το κτίριο της Νομικής για τη διαμαρτυρία των μεταναστών:

«Η θέση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στη Νομική είναι ότι δεν αποτελεί μία από τις πιο εύστοχες επιλογές η εγκατάσταση μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο της Νομικής Σχολής. Πιστεύουμε, θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δηλώσουν ότι πρέπει να σπάσει ο αποκλεισμός των συνόρων της Ελλάδας, που έχει καταστήσει τη χώρα μας αποθήκη δυστυχίας και κρατητήριο απελπισμένων.

»Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για να χτυπηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα έπρεπε να επιδειχθεί ανοχή γιατί οι απεργοί πείνας μετανάστες δεν αποτελούν απειλή, δεν έχουν μαζί τους χασίς, δεν γράφουν συνθήματα στους τοίχους, δεν εμποδίζουν τα μαθήματα, δεν βρωμίζουν το κτίριο. Το πρόβλημα του Έλληνα πολίτη δεν είναι αυτό, που επιχειρεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει. Είναι το ψωμί που λείπει κάθε μέρα από το τραπέζι» κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου