Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τι ζήτησε η τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Ασφαλιστικό και επιχειρησιακές συμβάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Το τεχνικό κλιμάκιο ενημερώθηκε για τα έσοδα και τα έξοδα των ταμείων, τονίζοντας την ανάγκη παρακολούθησή τους κάθε μήνα με on line σύστημα ενώ επανέλαβαν επίσης την ανάγκη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων για εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.  
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες ζήτησαν επίσης αυστηρό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία, μόνο στο ΙΚΑ, το Δεκέμβριο, μειώθηκε κατά 31,5%. Συνολικά εκτιμάται ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εξοικονομηθεί φέτος 1,5 δισ. από τη φαρμακευτική δαπάνη του δημοσίου.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι τελικές αποφάσεις για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα ληφθούν το καλοκαίρι αφού ολοκληρωθούν και οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.


Τα στελέχη της τρόικας προβληματίζονται και για το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν υπάρχει ακόμη «κύμα» εφαρμογής τους παρά το ενδιαφέρον που φαίνεται να έχουν εκδηλώσει πολλοί εργοδότες.


Τα στελέχη της τρόικας επισκέφθηκαν και τη γαλακτοβιομηχανία στην Δράμα που έσπευσε πρώτη να ζητήσει επιχειρησιακή αν και τελικά αντί για μειώσεις προχωρά σε διετές πάγωμα αποδοχών.


Οι τεχνοκράτες ανησυχούν και για ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπει ο νέος νόμος και -όπως είπαν- είναι πιθανό να εμποδίσουν, στην πράξη, την μείωση των αποδοχών. Αυτές είναι:


- η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη

- η διαπραγμάτευση με την κλαδική ομοσπονδία εκεί όπου δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων
- αλλά και η τεκμηρίωση των λόγων για επιχειρησιακή

Παρά τις προβλέψεις για περιορισμό των ελλειμμάτων στα Ταμεία και συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι το 2060 κάτω από το 2,5% η μείωση των αποδοχών στην δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η αυξανόμενη ανεργία, αλλά και οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να επιβαρύνουν φέτος τα ταμεία με 8,6 δισ. ευρώ όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Έτσι δεν αποκλείεται μετά το καλοκαίρι να ζητηθούν από την τρόικα νέες παρέμβαση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου